Popularni umak paše uz gotovo sve, ali nije najbolji saveznik u mršavljenju

Foto: Pexels

KADA razmišljamo o nezdravoj hrani koju bi bilo dobro izbaciti iz prehrane, na pamet nam padaju slatkiši, grickalice, smrznuta i prerađena hrana. Međutim, često ne razmišljamo o umacima koje jedemo uz neku hranu. Kako se pokazalo, upravo umaci mogu sadržavati puno kalorija i aditiva, zbog čega nam nisu najbolji saveznik u mršavljenju.

Prema nutricionistici Mary Sabath, kečap može ozbiljno naštetiti zdravlju, pogotovo ako sadrži dodani šećer.

"Iako su sastojci kečapa (rajčice, luk, ocat) općenito zdravi, taj umak je pun kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze. Taj prerađeni šećer se povezuje s mnogim kardiovaskularnim problemima", objasnila je Sabath za SheFinds.

Osim toga, kečap često sadrži i dodani šećer, koji može dovesti do debljanja jer tijelo pohranjuje neiskorišteni šećer kao mast.

"Iako proizvođači nude varijante bez dodanog šećera, većina potrošača i dalje se okreće tradicionalnom kečapu. Imajte na umu da se u samo jednoj žlici kečapa nalazi oko četiri grama šećera, a vrlo vjerojatno ćete pojesti više od žlice tog umaka", upozorila je.

Osim što povećava količinu unesenih kalorija, dodani šećer istovremeno povećava rizik od kroničnih bolesti.

"Prehrana s visokim udjelom šećera posebno je štetna za zdravlje crijeva jer potiče crijevnu disbiozu i neravnotežu crijevnih bakterija", zaključuje Sabath.

Kečap ne morate izbaciti iz prehrane, ali bilo bi dobro odabrati verzije s niskim udjelom šećera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.