Ovu hranu ne bismo trebali jesti za doručak, a konzumiramo je najviše u cijeloj EU

Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL

Doručak je najvažniji obrok u danu koji će nas, ako odaberemo prave namirnice, napuniti energijom. Isto tako, postoji hrana koja može uzrokovati umor i nije najbolji izbor za početak dana.

Gastroenterologinja Eugenia Zarubina za Gazetu kaže da je ujutro važno izbjegavati kruh i peciva koji su nam omiljena hrana. Naime, Hrvati jedu najviše kruha i ostalih pekarskih proizvoda u Europskoj uniji, čak 62 kilograma po osobi godišnje.

"Jednostavni ugljikohidrati uzrokuju nagli skok šećera u krvi, a onda ga jednako brzo snižavaju. Zbog tih fluktuacija, osoba osjeća gubitak snage, a ubrzo se ponovno javlja glad", pojasnila je liječnica.

Isto vrijedi i za pahuljice koje se jedu za doručak. Iako se sastoje od žitarica, tijekom procesa njihove obrade gube sva korisna svojstva. Zbog toga će tijelu pružiti malo energije i to na vrlo kratko vrijeme.

Najzdraviji doručak trebao bi biti uravnotežen i hranjiv te sadržavati kombinaciju proteina, zdravih masti, složenih ugljikohidrata i vlakana. To mogu biti zobena kaša, grčki jogurt s voćem i orašastim plodovima, smoothie, omlet s povrćem ili chia puding.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.