Ovih pet namirnica svakodnevno jedete, a u sebi imaju otrovne dijelove

Foto: 123RF

POJEDINE namirnice nije poželjeno konzumirati cijele jer neki njihovi dijelovi nisu jestivi.

Evo koje jestive namirnice imaju nejestive dijelove.

Listovi rajčice 

Zanimljivo je da su se Europljani s rajčicom upoznali još u 15. stoljeću, kada su je Španjolci donijeli iz Perua, ali su je jako dugo izbjegavali. Točnije, do 18. stoljeća su je smatrali otrovnom, a tek u 19. stoljeću dokazano je da listovi i stabljike nisu jestivi, ali plod jest. Naime, listovi rajčice sadrže toksične tvari solanin i tomatin koje mogu izazvati probleme sa želucem, a u većim količinama mogu imati i fatalne posljedice.

Krumpirovi izdanci 



U izdancima i stabljikama krumpira nalazi se toksična tvar solanin pa se savjetuje odstraniti te dijelove prije termičke obrade i konzumacije. 

Lišće i cvijeće patlidžana 

Iako je sam patlidžan jestiv, njegovo lišće i cvijeće također sadrži solanin pa ih je bolje izbjegavati.

Koštice trešanja, višanja, marelica i jabuka 

One sadrže tvari koje se u kontaktu s probavnim enzimima pretvaraju u otrovni cijanid. Otrov će se ispustiti u organizam ako se koštice usitne prije nego što ih progutamo. Stoga prilikom pripreme smoothieja ili salata koštice valja izvaditi, a važno je znati i da čvrsta ovojnica ovih koštica sprječava da se otrov ispusti u organizam pa ih upravo zato ne bi trebalo gristi prije gutanja. No od koštica samo jedne jabuke neće vam biti ništa, problem je konzumacija većih količina.

List rabarbare

List rabarbare sadrži znatne količine oksalne kiseline koja je toksična. No trebali biste pojesti veću količinu lišća da biste osjetili posljedice za organizam, a općenito je mišljenje da je lišće rabarbare otrovno i ne treba ga konzumirati. 

Simptomi ovise o količini probavljenog lišća, a mogu varirati od želučanog bola i povraćanja do ozbiljnijih napadaja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.