Ova tehnika disanja mogla bi vam pomoći da zaspite za 60 sekundi, tvrde stručnjaci

Foto: Shutterstock

NAŠEM tijelu potreban je san da bi se odmorilo i oporavilo, a u slučaju da ne dobijete dovoljno odmora, ujutro posežete za velikom šalicom kave, a ponekad na kraju dana i za tabletama za spavanje. 

Velik je broj ljudi koji se bore s nesanicom, nemirnim snom i drugim problemima povezanima sa spavanjem. Stručnjaci su stoga ponudili rješenje u obliku tehnike 4-7-8, koja bi mogla pomoći da zaspite u roku od 60 sekundi.

Ova tehnika disanja može vam pomoći da se smirite na prirodan način, što je velik korak prema stupanju u svijet snova. Alexandra Baldi objašnjava zašto bi tehnika 4-7-8 mogla pomoći u trenucima u kojima se osjećate potpuno budni ili ste se tek probudili i ne možete ponovno zaspati.

"Zahvaljujući dubokom disanju uz pomoć dijafragme, poznato je da tehnika 4-7-8 ne samo da liječi nesanicu već i pomaže u upravljanju raznim distrakcijama, kontroliranju bijesa i ublažavanju migrene", rekla je.

"Smatra se da kontinuirana primjena tehnike disanja 4-7-8 tijekom najmanje šest tjedana može početi pokazivati pozitivan učinak na otkucaje srca, što je povezano sa stresom i umanjivanjem tjeskobe."

Sama tehnika je relativno jednostavna

Najprije trebate staviti vrh jezika iza prednjih zuba i početi izdisati kroz usta. To će proizvoditi šušteći zvuk.

Zatim trebate paziti da su vam usta zatvorena i početi udisati kroz nos brojeći do četiri.

Zatim morate zadržati dah i brojiti do sedam.

Potom morate početi izdisati polagano i kontrolirano, brojeći do osam, dok i dalje pokušavate proizvesti šušteći zvuk.

Ukupno trebate odraditi četiri kruga ove tehnike i pridržavati se omjera udisaja i izdisaja 4-7-8.

Dr. Andrew Weil rekao je da se ova tehnika disanja ne smije prakticirati ako se nalazite u prostoru u kojem se ne možete opustiti. "Pobrinite se da ne morate biti potpuno budni odmah nakon vježbanja ciklusa disanja", rekao je za Healthline.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.