Ova je dijeta osmi put zaredom proglašena najboljom na svijetu

Foto: 123RF

ONA je nastala na Nacionalnom institutu za istraživanja bolesti srca, pluća i krvi u SAD-u.

Ako vas zanimaju gubitak kilograma i dijete, onda ste već sigurno čuli za dijetu DASH koja je nedavno proglašena najboljom na svijetu i to osmi put zaredom.

Kriteriji prilikom izbora bili su da se dijeta mora lako pratiti, biti hranjiva, sigurna, učinkovita za gubitak tjelesne težine te ne smije poticati šećerne bolesti i bolesti srca.

Kada je nastajala, istraživačima je bio cilj osmisliti dijetu koja će sprječavati rast tlaka, no pokazalo se i da ona odlično eliminira loš kolesterol, ali i topi masne naslage.

Ova dijeta temelji se na cjelovitim žitaricama i povrću te manjem unosu crvenog mesa, slatkiša i slatkih pića.

Na drugom mjestu našla se mediteranska dijeta, kojoj je kao i DASH-u važno da se ovdje ne gladuje, nego da se dugoročno mijenja životni stil.

DASH i mediteranska dijeta se stalno navode kao najbolji izbor dijete zato što ne eliminiraju nijedan tip namirnica. Dobro su balansirane i jednostavne za provesti zato što uključuju razne namirnice koje su fine i zasitne.

S druge strane, rigoroznije dijete ne pokazuju dugotrajne rezultate te je velika vjerojatnost da se ljudi nakon njih vrate starom načinu života.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.