Ova fotografija otkriva deblja li uistinu jedenje ugljikohidrata navečer

Foto: 123RF

IZBJEGAVATE jesti ugljikohidrate navečer kako se ne biste udebljali? Osobni trener Graeme Tomlinson odlučio je jednom fotografijom pokazati jeste li u pravu.

''Prema istraživanju objavljenom u časopisu o pretilosti, grupa ispitanika koja je jela najviše ugljikohidrata navečer, u usporedbi s onima koji su ih rasporedili na druge obroke u danu, izgubila je više kilograma, tjelesne masti i centimetara u struku'', napisao je.

Smatra kako je uvjerenje da su ugljikohidrati zabranjeni navečer nastalo zbog činjenice da se metabolizam usporava jer se predvečer manje krećemo i spavamo.

''Drugo istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Disease Journal otkrilo je da jedenje ugljikohidrata noću može prevenirati glad u podne, potaknuti gubitak kilograma i poboljšati metaboličke ishode u odnosu na konvencionalne metode mršavljenja. Ispitanici koji su tijekom noći konzumirali više ugljikohidrata bilježili su veću sitost'', dodao je Tomlinson.

Trener je zaključio kako u mršavljenju i dalje glavnu ulogu ima kalorijski deficit, a da ugljikohidrate ne treba u potpunosti zanemariti, smatraju i drugi stručnjaci.

''Nema razloga da ih izbjegavate navečer. To se posebno odnosi na zdrave ugljikohidrate koji su izvor vlakana poput cjelovitih žitarica i povrća. Oni osiguravaju tijelu važne nutrijente i vlakna koja pomažu da se osjećate zadovoljno i tako mogu pridonijeti mršavljenju, čak i ako ih jedete navečer'', pojasnila je dijetetičarka Stephanie Clarke i dodala da je važno ne jesti procesirane, rafinirane ugljikohidrate.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.