Ova djevojka zbog rijetke bolesti ima kožu starice, ali naučila ju je voljeti

Foto: Instagram

SARA Geurts je 27-godišnjakinja koja živi s Ehlers-danlosovim sindromom. Radi se o bolesti kolagena koju prati pretjerana pokretljivost zglobova, rastezljiva koža i krhko tkivo. 

Sara se godinama borila s problemom nemogućnosti prihvaćanja vlastitog tijela. Sada je postala model i karijeru koristi kako bi probudila svijest o ovoj bolesti i ohrabrila ljude da prihvate tijelo kako god ono izgledalo.

“Smatram da je koža najljepša stvar, ali da ste me to pitali prije tri ili četiri godine, vjerojatno bih bila posramljena i odbila odgovoriti na pitanje”, izjavila je Geurts za časopis Health.

Dijagnoza joj je postavljena kad je imala deset godina. Tada je postojalo vrlo malo informacija o Ehlers-danlosovom sindromu i nije mogla pronaći odgovore na pitanja koja su je mučila. Zbog toga je odlučila sve potisnuti, provela je godine krijući kožu i izbjegavajući razgovore o uzroku.

Sve se promijenilo nakon prekida zbog kojeg je odlučila ponovno procijeniti kakvu vezu ima sama sa sobom. Uz pomoć obitelji i prijatelja počela se miriti s dijelovima tijela koje je smatrala manjkavima.

“Nakon što sam promijenila stav počela sam promatrati svoju kožu kao posebnu vrstu ljepote koju nitko drugi nema”, rekla je i dodala kako se tada prestala družiti s prijateljima koji su unosili negativnost u njezin život.

Trebalo joj je puno da se prestane sramiti svoje kože i priznaje da nije jednostavno prihvatiti samoga sebe. Kaže kako je ključno okružiti se ljudima koji dijele jednake vrijednosti kao i vi. Danas joj je najveća podrška njezina djevojka Briana Berglund.

Sara Geurts odlučila je koristiti fotografije svoje kože kako bi razvila svijest o Ehlers-danlosovom sindromu, ali upozorava da tako ne izgledaju svi koji od njega boluju jer postoji više načina na koje se bolest manifestira.

“Vjerujem da je svaka osoba jedinstvena i prekrasna na svoj način. Ne vjerujem u nesavršenosti. Osjećam da je svaka karakteristika, bila fizička ili mentalna, dio onoga tko si i što si i to treba slaviti”, zaključila je 27-godišnjakinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.