Osobni trener izdvojio najučinkovitije vrste aktivnosti za sagorijevanje kalorija

Foto: Pexels

Koju god vrstu fizičke aktivnosti odaberete raditi, gotovo sigurno činite korist svom cjelokupnom zdravlju i kondiciji. Međutim, ako osim održavanja kondicije želite izgubiti i neželjene kilograme, osobni trener Sam Quinn izdvojio je nekoliko najboljih i najučinkovitijih vrsta fizičkih aktivnosti koje možete isprobati. 

Istaknuo je da je vrlo važno da odrasli koji žele izgubiti kilograme budu u kalorijskom deficitu od 500 kalorija u odnosu na svoju održavajuću kalorijsku potrošnju kako bi izgubili na težini. "Iako potrebna količina kalorija varira od osobe do osobe, žene bi trebale unositi prosječno 1.500 kalorija dnevno, dok bi muškarci trebali biti na oko 2.000 kalorija", ističe Quinn.

Umjesto da provodite sate u teretani pokušavajući sagorjeti 500 ili više kalorija dnevno, osobni trener preporučuje smanjenje unosa na samo 250 kalorija putem hrane i sagorijevanje dodatnih 250 kalorija vježbanjem - prenosi New York Post.

Šest vrsta vježbi koje možete isprobati

Trener Quinn je izdvojio neke najbolje opcije koje gotovo svi mogu isprobati, a njihova prednost je upravo u raznolikosti. 

"Hodanje je besplatno, jednostavno i učinkovito, te ga se ne treba podcjenjivati kada pokušavate sagorjeti kalorije", tvrdi trener koji savjetuje da u danu napravite minimalno 3.500 koraka. Prema njemu, hodanje je dobra fizička aktivnost iz više razloga. "To je oblik vježbanja niskog intenziteta, pa može biti dobro za ljude koji tek započinju svoj put mršavljenja ili intenzivne i visoko intenzivne vježbe nisu prikladna opcija za njih", dodaje on.

Oni koji žele ubrzati tempo, mogu isprobati trčanje. "Trčanje otprilike četiri kilometra ekvivalentno je sagorijevanju 250 kalorija. Ono može transformirati snagu, razinu kondicije, mentalno zdravlje i tjelesni sastav. Izvrstan je oblik vježbanja za sagorijevanje kalorija", tvrdi Quinn. 

Na njegovu popisu nalazi se i plivanje, u kojemu možemo uživati u preostalom toplom ljetnom vremenu, a onda se, kada zahladi, prebaciti na plivanje u bazenu. "Plivanje u bazenu pomoći će vam da izgubite kilograme dok istovremeno vježbate cijelo tijelo, a pritom štitite bolne zglobove koji možda ne mogu podnijeti napore od trčanja", objašnjava on. 

Također, jedna od aktivnosti koje možete isprobati jest bicikliranje. "Vožnja bicikla od 12 kilometara odlična je strategija za sagorijevanje kalorija i vježbanje mišića nogu", tvrdi on te dodaje da bicikl možete voziti vani, ali jednake rezultate možete ostvariti i vožnjom sobnog bicikla. 

Osim fizičkih aktivnosti kojima možete smršavjeti, Quinn je izdvojio i dvije vrste treninga. Kao prvu opciju izdvojio je dizanje utega za koje tvrdi da "dizanje teških utega sat vremena i izgradnja mišića mogu pomoći u dugoročnom sagorijevanju kalorija. Iako tijekom samog dizanja ne sagorijevate veliku količinu kalorija, podizanje utega će pomoći poboljšati tjelesni sastav i povećati mišićnu masu". 

Dodaje da će "ovo na kraju pomoći u sagorijevanju više kalorija u procesu mirovanja i nakon što završite s treningom." Nadalje, Quinn je izdvojio i kraći, 25-minutni HIIT trening, odnosno intervalni trening visokog intenziteta. 

"HIIT trening djeluje tako da podiže broj otkucaja srca i stavlja dodatni zahtjev na radne mišiće kako bi se sagorjelo više kalorija nego sporijim hodanjem, plivanjem ili vožnjom bicikla. Izvođenje HIIT treninga može pomoći u jačanju kostiju i mišića tijela, istovremeno poboljšavajući kardiovaskularnu kondiciju i zdravlje srca", zaključuje on.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.