Osobni trener: Ako imate više od 50 godina, izbjegavajte ove vježbe

Foto: Shutterstock

Tjelesna aktivnost ključna je komponenta održavanja cjelokupnog zdravlja i dobrobiti u bilo kojoj dobi. Međutim, za osobe starije od 50 godina posebno je važno baviti se aktivnostima koje podržavaju pokretljivost, snagu i zdravlje kardiovaskularnog sustava. No, neke vježbe mogu predstavljati rizik i potencijalno biti opasne za ljude u ovoj dobnoj skupini.

Stoga je osobni trener, Andrew White, upozorio na jednu vrstu vježbi koje bi osobe starije od 50 godina trebale izbjegavati zbog povećanog rizika od ozljeda i drugih čimbenika.

Dakle, posebno je upozorio na intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) na traci za trčanje.

HIIT vježbe ubrzavaju otkucaje srca brzo i intenzivno. Za osobe starije od 50 godina, osobito one s postojećim srčanim problemima ili one koje nisu navikle na vježbe visokog intenziteta, ovaj iznenadni kardiovaskularni stres može biti rizičan.

Veliki utjecaj i brze promjene tempa uključene u HIIT treninzima mogu znatno opteretiti zglobove, osobito koljena i gležnjeve, koji kod starijih osoba već mogu biti osjetljivi.

Aktivnosti usmjerene na snagu i fleksibilnost sigurnije su i korisnije

"HIIT uključuje nizove vježbi visokog intenziteta, nakon kojih slijede razdoblja odmora ili kretanja niskog intenziteta. Za one starije od 50 godina, nagle promjene brzine i intenziteta mogu povećati rizik od padova, stresa zglobova ili kardiovaskularnih problema. Otprilike 10 do 15 posto starijih osoba svake godine doživi ozljede zglobova uslijed takvih intenzivnih aktivnosti", kaže White za SheFinds.

Stoga, umjesto toga, White predlaže bolju alternativu koja ih neće izložiti opasnosti od ozljeda: brzo ili umjereno hodanje na traci za trčanje s blagim nagibom. Ova vježba pruža kardiovaskularne prednosti bez velikog utjecaja i naglih promjena koje povećavaju rizik od ozljeda.

Aktivnosti s niskim opterećenjem, koje su usmjerene na snagu, fleksibilnost i zdravlje kardiovaskularnog sustava, općenito su sigurnije i korisnije.

"Za osobe starije od 50 godina važno je uključivanje kardiovježbi s malim učinkom koje održavaju zdravlje srca bez prenaprezanja tijela. Vježbe poput plivanja, vožnje bicikla i hodanja izvrsne su za održavanje kardiovaskularne kondicije bez visokog rizika od ozljeda povezanih s intenzivnijim aktivnostima", zaključio je trener.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.