NEKE namirnice nemoguće je jesti sirove, dok postoje one koje termičkom obradom gube svoju hranjivost, vitamine i minerale. Znate li koje su namirnice iznimno zdrave kada se jedu sirove? Evo popisa.
Dok će neki od svježih krastavaca napraviti varivo, njih je ipak bolje jesti sirove. Mogu biti dio salata, niskokalorična užina ili dodatak humusu.
Špinat je bogat vitaminima C i E, vlaknima, enzimima i aminokiselinama. Najbolje ga je konzumirati sirovog, kao dio salate, jer kuhanjem gubi okus i aminokiseline.
Cikla je hranjiva i obiluje folatom, važnim za razvoj mozga.
U usporedbi s kuhanom mrkvom, sirova je puno hranjivija.
Konzumiranje sirove rajčice može odgoditi mnoge bolesti, od dijabetesa do bubrežnih kamenaca.
Ako volite luk, imamo odličnu vijest. U sirovom luku nalaze se kemikalije koje mogu prevenirati rak pluća i prostate.
Brokula se ubraja među najzdravije povrće, osobito ako se jede sirova. Ipak, ako vam to ne zvuči primamljivo, ubacite je na minutu do dvije u vruću vodu i kratko prokuhajte te ocijedite.
Ako ga jedete sirovog, češnjak vas hrani svojstvima važnima za borbu protiv raka.