Opcije za doručak koje mnogi vole, a uzrokuju upalu, debljanje i ometaju metabolizam

Foto: Shutterstock

KADA je u pitanju dobar početak dana, izbor doručka može biti ključan u određivanju kako ćete se osjećati ostatak vremena. S obzirom na brojne obveze i nedovoljno vremena, mnogi posežu za brzim i lako dostupnim opcijama za doručak, koje bi mogle učiniti više štete nego koristi, osobito kada je riječ o upalama i debljanju.

Mnoge popularne namirnice, koje se prezentiraju kao zdrave, zapravo mogu poremetiti rad metabolizma i, kao rezultat dugoročnog konzumiranja, dovesti do niza zdravstvenih problema. Dijetetičari Krutika Nanavati i Jesse Feder za She Finds izdvojili su tri popularne brze opcije za doručak koje bi zapravo bilo bolje prestati jesti za najvažniji obrok u danu. 

Energetske pločice

Kada ste u žurbi, a mnogi jesu ujutro, energetska pločica djeluje kao odličan izbor jer ju je lako "zgrabiti" u pokretu i pojesti kao međuobrok ili neki lagani doručak. Iako se ove pločice najčešće prodaju kao zdrave opcije, dijetetičari tvrde da su visoko prerađene te pune šećera i drugih aditiva.

"Brojne energetske pločice dostupne na tržištu pune su pretjeranog šećera i kalorija, a po svom nutritivnom sastavu nevjerojatno podsjećaju na čokoladice", ističe Nanavati. Često konzumiranje previše šećera jedan je od načina da se pripremite za više razine upala i manje učinkovit metabolizam, stoga bi bilo dobro izbjegavati kupovne verzije ovakvih slastica.

Ako baš volite jesti ovakve poslastice, najbolje što možete učiniti a pritom paziti na zdravlje, jest napraviti vlastite energetske pločice od cjelovitih namirnica. "Izrada energetskih pločica kod kuće omogućuje kontrolu nad sastojcima koji se koriste, osiguravajući niži udio šećera i veći udio zdravih sastojaka bogatih hranjivim tvarima poput orašastih plodova, sjemenki i suhog voća", savjetuje dijetetičarka.

Voćni sokovi

Da, dobro ste pročitali. Voćni sokovi također se nalaze na popisu ovih dijetetičara. Ali naravno, riječ je o zaslađenim voćnim sokovima koje kupujete u trgovini, a ne onima koje pripremate od svježeg voća kod kuće. 

"Iako se voćni sokovi mogu činiti zdravijima od slatkih bezalkoholnih pića, mogu imati usporediv sadržaj šećera i kalorija. Štoviše, nedostatak vlakana u ovim pićima dovodi do brze apsorpcije šećera, potencijalno uzrokujući fluktuacije šećera u krvi i povećanu glad", dodaje dijetetičarka. Savjetuje da kad god možete, izdvojite vrijeme i kod kuće napravite prirodni sok od voća i povrća kojim ćete osigurati da znate što ste sve konzumirali u piću.

Zašećerene granola čokoladice

Granola čokoladice, kao i energetske pločice, brzo su, ali ne nužno i zdravo rješenje za doručak. Mnoge od ovakvih namirnica bogate su šećerom, mastima i slično. 

Feder ističe da su granole "obično pune dodanih šećera, nezdravih masti i kalorija. Velika količina šećera i masti može uzrokovati upalu u cijelom probavnom traktu i tijelu. To također može dovesti do sporijeg metabolizma." Savjetuje da potražite one granole koje nemaju puno šećera ili dodanih sastojaka, a u najboljem slučaju napravite vlastite granole od zobi, orašastih plodova i sličnih namirnica koje imaju pozitivan učinak na zdravlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.