Okluzivni trening novi je fitness trend. Brzo gradi mišiće, ali može biti opasan

OGRANIČAVANJE protoka krvi zvuči opasno, ali upravo to čine neki vrhunski sportaši. Riječ je o fitness trendu koji je populariziran za vrijeme održavanja Olimpijskih igara, a koji jača mišiće i ubrzava oporavak. 

Povijest okluzivnog treninga seže još u 1966. godinu, kada je Yoshiaki Sato sjedio na petama tijekom jedne svečanosti u hramu i primijetio kako mu noge bride i trnu. Tehniku poznatu i kao kaatso je usavršavao, da bi 2014. sa Stevenom Munatonesom osnovao Kaatsu Global i na tržište lansirao uređaj za ograničavanje protoka krvi, piše CNN.

Danas se rjeđe koristi aparat. Popularni su steznici za podlakticu i nadlakticu te potkoljenicu i natkoljenicu koji sprječavaju venski dotok u određene mišićne skupine, a koji se nose tijekom treninga koji ne smije trajati duže od 30 minuta.

Munatones objašnjava da kaatsu, odnosno ritmička kompresija, usporava protok krvi natrag u srce i tako omogućuje venama i kapilarama da se brže napune krvlju u određenom dijelu tijela koje želite tretirati. To ubrzava nekoliko prirodnih biokemijskih reakcija, poput lučenja dušikovog oksida, hormona rasta, inzulinskog faktora rasta-1 i beta endorfina, a svi oni imaju različitu ulogu u povećanju opskrbe krvlju, sprječavanju oštećenja tkiva, reguliranju tjelesnog sastava i rasta mišića, rasta kostiju i tkiva i suzbijanju boli.

Od Satovog otkrića i kasnijih studija na tisućama ljudi, brojni sportaši i olimpijci, uključujući trkača Galena Ruppa, roniteljicu Lauru Wilkinson, plivača Michaela Andrewa i alpsku skijašicu Mikaelu Shiffrin, isprobali su ovu tehniku.

Međutim, okluzivni trening može biti opasan. Skupine za koje ograničenje protoka krvi nije prikladno su osobe s hipertenzijom, nekontroliranim dijabetesom, pretilošću, bubrežnom bolešću, kalcifikacijom arterija, anamnezom krvnih ugrušaka i stanjima koja uzrokuju veći rizik od zgrušavanja krvi, venskom tromboembolijom, vaskularnim bolestima, anemijom srpastih stanica, rakom, lošim cirkulacijskim sustavom ili otvorenim prijelomima, ističu stručnjaci.

Potencijalne nuspojave ovakvog treninga su vrtoglavica, sitne crvene mrlje na rukama i modrice na tijelu. Stoga se obratite svom liječniku prije isprobavanja ove vrste treninga ili ako iskusite ove ili druge negativne nuspojave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.