Odlični razlozi zbog kojih biste trebali jesti sjemenke lana

Foto: Pixabay

SJEMENKE lana su cijenjena superhrana, poznata po velikim nutritivnim vrijednostima i zdravstvenim blagodatima. Sitno, orašasto i hrskavo sjeme zapravo je jedna od najstarijih kultura, koja se uzgaja od početka civilizacije. 

Puno prije nego što su sjemenke lana postale poznate po svojim zdravstvenim prednostima, koristile su se za izradu tekstila. Danas su glavne zvijezde u svijetu zdrave hrane zbog visokog udjela omega-3 masnih kiselina i vlakana. Neki ih nazivaju funkcionalnom hranom, što znači da mogu poboljšati zdravlje. Poznato je da popravljaju rad probave, smanjuju rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka, a u nastavku donosimo sve razloge zbog kojih ih se isplati uvrstiti u prehranu.

Za početak, 10 grama ili jedna žličica lanenih sjemenki sadrži otprilike 55 kalorija. Tu je i 7 posto vode, 1.9 grama proteina, 3 grama ugljikohidrata, 0.2 grama šećera, 2.8 grama vlakana te 4.3 grama masnoća. Ove sitne smeđe sjemenke sadrže sve esencijalne aminokiseline, osim lizina, kao i omega-3 i omega-6 masne kiseline te brojne druge važne minerale i spojeve poput tiamina, bakra, magnezija, fosfora.

Pridonose mršavljenju

Orašasti plodovi i sjemenke zauzimaju važno mjesto u planu prehrane za mršavljenje. Sjemenke lana pune su vlakana koja mogu suzbiti glad, žudnju i spriječiti vas da se prepustite nezdravom grickanju.

Smanjuju razinu kolesterola u krvi

Jedna studija, piše Times of India, pokazala je da svakodnevna konzumacija sjemenki lana može pomoći u snižavanju kolesterola za 6 do 11 posto. Sjemenke se mogu kombinirati i s lijekovima za snižavanje kolesterola. 

Dobre su za zdravlje srca

Zbog udjela omega-3 masnih kiselina, sjemenke lana pomažu održati dobro zdravlje srca. Zdrave masnoće u osnovi smanjuju upalna stanja u arterijama, koja mogu dovesti do različitih srčanih problema kao što su moždani i srčani udar i zastoj srca.

Prirodno smanjuju krvni tlak

Prema studiji objavljenoj u Journal of Nutrition 2015. godine, krvni tlak sudionika koji su svakodnevno jeli sjeme lana više od 12 tjedana bio je pod kontrolom. Ovo sjeme također je bogato kalijem, hranjivom tvari koja može pomoći u ublažavanju napetosti u stijenkama krvnih žila, što pomaže daljnjem snižavanju krvnog tlaka.

Pomažu kontrolirati dijabetes

Prema nekim preliminarnim istraživanjima, unos lignana, spoja koji se nalazi u sjemenkama lana, može poboljšati razinu šećera u krvi.

Smanjuju šansu za razvoj raka

Neka nedavna istraživanja sugeriraju da spojevi prisutni u sjemenkama lana mogu čak zaštititi od raka dojke, prostate i debelog crijeva. U laboratorijskoj studiji utvrđeno je da spojevi prisutni u njima mogu inhibirati rast tumora. Prema kanadskoj studiji provedenoj na 6000 žena, konzumacija lanenih sjemenki može smanjiti rizik od razvoja raka dojke za 18 posto. Međutim, još je puno istraživanja potrebno provesti da bi se došlo do bilo kakvog zaključka.

Smanjuju upalu

Lipoična kiselina i lignani mogu potencijalno smanjiti upalu koja vodi do određenih bolesti poput Parkinsonove i astme. 

Pomažu ženama u menopauzi

Žene u menopauzi često se žale na iznenadne nalete vrućine pa je skupina njih 2007. konzumirala dvije žličice sjemenki lana. Epizode valunga bile su duplo rjeđe, a njihov intenzitet je pao za 57 posto. 

Korisne su za probavu

Sjemenke lana sadrže topiva i netopiva vlakna. Topiva vlakna pomažu omekšati stolicu, dok netopiva potiču probavni sustav na pražnjenje crijeva. Svakodnevna konzumacija sjemenki lana može biti korisna za ljude koji pate od zatvora i sindroma iritabilnog crijeva. 

Zdrave su za kožu

Antioksidansi u sjemenkama lana mogu pomoći u prevenciji bora. Jedna studija sugerira da nanošenje lanenog ulja na kožu može značajno smanjiti osjetljivost kože, hrapavost i ljuštenje. Masne kiseline pomažu u održavanju kože vlažnom i glatkom. Štoviše, mogu čak popraviti oštećenu kosu i spriječiti njeno opadanje, a djeluju i na ekceme i perut.

Sjemenke lana općenito su sigurne za konzumaciju kod većine ljudi, ali na oprezu moraju biti oni koji pate od niskog krvnog tlaka, niske razine šećera u krvi, zatvora, proljeva, hormonalnih problema i problema s krvarenjem. U slučaju bilo kakvih komplikacija ili alergije odmah se obratite svom liječniku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.