Obećavajući rezultati studije: Ova vrsta tjelovježbe smanjuje rizik od širenja raka

Foto: Shutterstock

KAO da zdravlje srca, uravnotežena razina šećera u krvi i poboljšana kondicija nisu dovoljno motivirajući, najnovije istraživanje pokazalo je još jednu prednost redovite tjelovježbe. Kako donosi The Healthy, jedna vrsta tjelovježbe posebno pomaže vašem zdravlju, a između ostaloga djeluje na smanjenje rizika od širenja raka.

Metastatski rak je vrsta karcinoma koja se širi s jednog dijela tijela na drugi, u procesu koji se naziva "metastaziranje". To može biti poražavajuća dijagnoza za svakog pacijenta, ali istraživači su ipak naišli na obećavajuću novu studiju koja pokazuje kako jedna aerobna vježba značajno može pomoći usporiti ili čak spriječiti širenje raka.

Vježbe visokog intenziteta dokazano sprječavaju širenje raka

Istraživanje čije su rezultate izraelski istraživači objavili u časopisu Cancer Research, ukazuje na određenu vrstu aerobne vježbe koja može smanjiti sklonost raka širenju. Biokemičari sa Sveučilišta u Tel Avivu procijenili su podatke koji obuhvaćaju 2700 Izraelaca u dobi od 25 do 64 godine koji nisu imali rak na početku studije. Sudionici su ispunjavali dva upitnika o tjelesnoj aktivnosti koji su se odnosili na energične i umjerene aktivnosti koje su trajale najmanje 10 minuta dnevno.

Istraživači su također ocijenili 14 muških i ženskih trkača u dobi od 25 do 45 godina, prikupljajući podatke o njihovom disanju, metaboličkim mjerenjima i uzorcima krvi, prije i nakon što su trkači 30 minuta vježbali na traci za trčanje pri najvećoj brzini koju su mogli podnijeti.

Istraživači su također promatrali grupe miševa, od kojih su neki bili podvrgnuti osmotjednom režimu vježbanja, a nekima od njih su ubrizgane stanice melanoma kako bi se procijenio odnos između širenja raka i ovakvog načina vježbanja.

Prema rezultatima studije, otkriveno je kako je kod sudionika zapažena značajno smanjena vjerojatnost metastatskog raka. Nadalje, miševi koji su primili injekciju protiv raka bili su značajno zaštićeni od metastaza, piše The Healthy. To bi moglo značiti da je aerobna vježba učinkovito zaštitila miševe od sposobnosti raka da se širi s jednog organa na drugi.

Rak treba energiju za širenje

Kako točno funkcionira ovaj proces? Sve se svodi na potrošnju glukoze, poznate i kao šećer u stanicama. Budući da tjelovježba povećava potrošnju glukoze (kao što tijelo troši šećer za energiju), postoji manje energije koju tumor može koristiti za rast ili širenje. ''Rak buja na šećeru i postavlja neuobičajeno visoku potražnju za njim'', objašnjava dr. Rand McClain, liječnik sportske medicine sa sjedištem u Santa Monici.

On ističe da, budući da stanice raka često rastu brže od normalnih ljudskih stanica, trebaju više energije kako bi se širile. To se, naravno, događa sporije ako se glukoza koristi negdje drugdje - primjerice za poticanje vježbanja.

''Istraživanje otkriva da se kroz tjelovježbu, pogotovo aerobnu intenzivnu tjelovježbu, zdrave stanice aktiviraju da zahtijevaju više glukoze (i drugih potrebnih nutrijenata potrebnih i zdravim i kancerogenim stanicama) i uspješno se natječu za glukozu nauštrb stanica raka koje to ne traže. Rezultat je da je rast raka, osobito stanica koje stvaraju metastaze uvelike otežan ili čak u potpunosti spriječen", dodaje McClain.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.