Nutricionistica: Osobe s predijabetesom trebaju češće jesti tri namirnice

Foto: Unsplash

Saznanje o predijabetesu ne znači da je razvoj dijabetesa tipa 2 neizbježan, već da je vrijeme za promjene koje mogu spriječiti pogoršanje. Prema nutricionistici Charmaine Dominguez, prehrana igra ključnu ulogu u toj prevenciji, a u jednom je videu izdvojila četiri skupine namirnica koje mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi i vraćanju ravnoteže u organizmu.

Biljni proteini

Zamjena crvenog mesa i mesnih prerađevina biljnim izvorima proteina može biti važan korak u prevenciji dijabetesa.

"Trebali biste se okrenuti hrani koja sadrži više vlakana, i to u značajnim količinama. Vlakna su ključni saveznik u borbi protiv inzulinske rezistencije, koja je temeljni uzrok dijabetesa tipa 2. Osim toga, pomažu u snižavanju razine šećera u krvi", ističe Dominguez.

Mahunarke poput leće i graha sadrže topiva vlakna koja, osim što pomažu u regulaciji glukoze, smanjuju i razinu masnoća u krvi, što dodatno podržava metaboličko zdravlje.

Povrće bogato vlaknima

Povrće s visokim udjelom vlakana pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi i osigurava dugotrajan osjećaj sitosti. "Napunite tanjure povrćem poput brokule, kupusa, prokulica i slično", savjetuje nutricionistica. Osim što pridonosi kontroli šećera, ovo povrće ima pozitivan učinak na probavu, a zbog svoje svestranosti lako se uključuje u razna jela.

Cjelovite žitarice i škrob

Iako se kod predijabetesa često smanjuje unos ugljikohidrata, Charmaine naglašava da njihovo potpuno izbacivanje nije rješenje. "Ne zaboravite na cjelovite žitarice i škrobne namirnice, poput ječma, kvinoje i batata. One će vam pružiti 'zdravo gorivo', osjećaj sitosti i energiju potrebnu za svakodnevne aktivnosti", zaključila je Dominguez.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.