Doručak se često naziva najvažnijim obrokom u danu jer osigurava energiju i hranjive tvari potrebne za dobar početak dana. Međutim, nisu sve namirnice za doručak jednake. Neke opcije, osobito one s visokim udjelom rafiniranih šećera i prerađenih ugljikohidrata, mogu uzrokovati spor metabolizam, tvrde stručnjaci. Ta hrana može dovesti do skokova i padova razine šećera u krvi, zbog čega se osjećamo tromo i imamo manje energije.
Stoga su nutricionistice, Lisa Richards i Emily Johnson, te osobna trenerica i stručnjakinja za prehranu, Shana Abraham, upozorile na tri najgore opcije za doručak koje mogu usporiti metabolizam.
Izbjegavanje slatkih žitarica za doručak može biti značajan korak prema jačanju metabolizma i promicanju cjelokupnog zdravlja. Mnoge komercijalne žitarice pune su dodanog šećera, što uzrokuje brze skokove i padove energije.
"Slatke žitarice za doručak obično imaju puno dodanih šećera i rafiniranih ugljikohidrata koji povećavaju razinu šećera u krvi i inzulina, što rezultira sporijim metabolizmom i povećava skladištenje masti u području trbuha", kaže Johnson za SheFinds.
Mnogi komercijalni jogurti s okusom prepuni su dodanih šećera koji, ako se konzumiraju u prekomjernim količinama, mogu pridonijeti debljanju i negativno utjecati na metabolizam. Osim toga, pretjerani unos šećera može dovesti do inzulinske rezistencije, ometajući sposobnost tijela da učinkovito regulira razinu šećera u krvi.
"Pretjerana konzumacija šećera, čak i ujutro, može dovesti do skokova inzulina, potičući skladištenje masti i potencijalno narušavajući metaboličku funkciju tijekom vremena. Štoviše, nekim aromatiziranim jogurtima mogu nedostajati vlakna potrebna za održivu energiju, uzrokujući brz porast i pad razine šećera u krvi, što može negativno utjecati na metabolizam", upozorava Richards.
Peciva, krafne i drugi pekarski proizvodi za doručak često su primamljivi, ali su krcati rafiniranim šećerima, nezdravim mastima i praznim kalorijama. Izbacivanjem peciva i pekarskih proizvoda iz dnevne rutine možemo smanjiti unos dodanih šećera i nezdravih masnoća.
"Peciva i drugi pekarski proizvodi često su prepuni rafiniranih šećera i nezdravih masnoća. Njihovo preskakanje može smanjiti ukupni unos kalorija i poboljšati metaboličko zdravlje te pridonijeti gubitku težine", zaključila je Abraham.