Nikad ne biste trebali spavati u (pre)toplim pidžamama, čak ni zimi. Doznajte zašto

Foto: 123RF

VEĆINA ljudi nosi pidžamu u krevetu, a nema ništa ugodnije od onih omiljenih zimskih, debelih pidžama u kojima vam nikada nije hladno. No ono što odlučimo odjenuti u krevet zapravo može utjecati na naš san, naš izgled pa i na zdravlje. 

Zato je portal Bright Side odlučio otkriti zašto debele, tople pidžame možda ipak nisu najbolji izbor odjeće za spavanje:

1. Utječe na kvalitetu vašeg sna

Spavanje u pretoploj pidžami znači da biste mogli imati nemirne noći jer vaše tijelo treba održavati pravu temperaturu tijekom cijele noći. Idealna tkanina za spavanje je pamuk jer omogućuje koži da diše i da vam bude udobno.

2. Problemi s prištićima

Kada se znojite u snu, to može dovesti do određene vrste nepravilnosti na koži poznate kao znojni prištići. Kombinacija topline i trenja vlažne pidžame može uzrokovati začepljenje pora, što će vam izazvati iritaciju kože. Odabir noćne odjeće izrađene od bambusove tkanine može pomoći u prevenciji akni jer ima antimikrobna svojstva. Čak je mekša i ima veću sposobnost upijanja od pamuka i možda je upravo ono što vam treba za dobro spavanje.

3. Može potaknuti infekcije

Ako se noću znojite, veća je šansa za razvoj infekcije kože. Bakterije se brže razvijaju na vlažnim i tamnim mjestima, a kada se pokrijete slojevima tople odjeće i pokrivača, zapravo možete stvoriti savršeno mjesto za uzgoj mikroba.

4. Moglo bi utjecati na reproduktivno zdravlje

Muškarci koji tijekom spavanja ne nose hlače mogu imati bolju kvalitetu sperme, pokazalo je istraživanje. Kad odete u krevet odjeveni u usko donje rublje ili toplu pidžamu, vjerojatnije je da će se vaše genitalno područje znojiti. Također može utjecati na plodnost žena jer višak znoja može dovesti do upala i infekcija.

5. Sprečava vaše tijelo u prirodnoj regulaciji temperature

Ako vam je prevruće u krevetu, temperatura u vašem tijelu neće moći pasti, što vas sprečava da se dobro naspavate. Niža temperatura noću pomaže vašem tijelu da se bolje oporavi, a može čak i pojačati metabolizam. Ako želite odjenuti nešto drugo osim pamučne pidžame, svila bi mogla biti dobar izbor. Prirodni je toplinski regulator i može vas grijati u hladnim zimskim noćima zahvaljujući toplini koja se zadržava između svilenih niti, stvarajući izolacijski učinak.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.