Bliži se Uskrs, a s njim i tradicionalna svečana trpeza na kojoj će se u mnogim hrvatskim domovima naći janjetina. Ovo omiljeno blagdansko jelo simbol je slavlja i okupljanja, posebice u Dalmaciji, Lici i na otocima. No, iako je janjetina nutritivno bogata i izvor visokokvalitetnih proteina, nije idealan izbor za svakoga. Za određene skupine ljudi može predstavljati zdravstveni rizik, pa bi je trebali ograničiti ili potpuno izbjegavati.
Janjetina, osobito masniji dijelovi, bogata je zasićenim mastima i kolesterolom, što može povećati rizik od srčanih bolesti. Pretjerana konzumacija crvenog mesa povezana je s povišenim LDL ("lošim") kolesterolom, što može dovesti do začepljenja arterija i povećanja rizika od srčanog i moždanog udara.
Preporuka: Ako imate problema s visokim kolesterolom, hipertenzijom ili kardiovaskularnim bolestima, trebali biste ograničiti unos janjetine ili birati nemasnije dijelove i pripremati ih na zdrav način (kuhanje, pečenje bez dodatnih masnoća).
Janjetina sadrži purine, tvari koje se u tijelu razgrađuju u mokraćnu kiselinu. Kod osoba koje pate od gihta ili imaju povišene razine mokraćne kiseline, prekomjerni unos purina može izazvati bolne upale zglobova.
Preporuka: Osobe sklone gihtu trebale bi izbjegavati janjetinu ili je konzumirati u vrlo malim količinama i uz povećan unos vode kako bi se potaknulo izlučivanje mokraćne kiseline iz organizma.
Bubrezi su ključni za filtriranje otpada iz krvi, uključujući dušične spojeve iz proteina. Janjetina je bogata bjelančevinama, što može dodatno opteretiti oslabljene bubrege kod osoba koje imaju kroničnu bolest bubrega.
Preporuka: Ako imate problema s bubrezima, važno je ograničiti unos proteina životinjskog podrijetla i pridržavati se dijete koju preporuči liječnik.
Masnija janjetina može biti teška za probavu, osobito za osobe koje pate od:
Preporuka: Ako imate osjetljiv probavni sustav, birajte nemasnije dijelove janjetine, konzumirajte je u manjim količinama i kombinirajte s lako probavljivim prilozima poput kuhanog povrća.