Ne izazivajte ih pa neće ni napasti: Što učiniti ako vas upikne osa?

Foto: 123RF

OSE ljeti često nepozvane ometaju druženja na otvorenom i mnogi ih se boje. Međutim, treba znati da će one ubosti samo ako se osjete ugroženima. Poput pčela, ubode zadaju samo ženke, ali za razliku od pčela, mogu napasti svoju žrtvu više puta. 

Stručnjaci kažu da osa neće ubosti nekoga tko je miran i ne izaziva, ali ako ste prijetnja njihovom gnijezdu ili mašete da ih otjerate, osjetit će se ugroženo. Ljudi kažu da je ubod ose bolan, a kod nekih otrov može uzrokovati po život opasnu alergijsku reakciju.

Ako vas slučajno ubode osa, područje uboda isperite vodom i sapunom, nanesite led ili hladni oblog da smanjite oteklinu, ne dirajte i ne grebite mjesto uboda kako biste smanjili rizik od infekcije i ne posežite za kućnim lijekovima poput octa ili sode bikarbone. Ako ste alergični na ubod ose i prijeti vam anafilaktički šok, odmah potražite pomoć liječnika.

Simptomi anafilaktičkog šoka su jaka oteklina, svrbež, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, grčevi u trbuhu i nagli pad krvnog tlaka.

Također, ako želite smanjiti rizik od uboda ose, izbjegavajte nošenje parfema jer oni mogu privući insekte, izbjegavajte nošenje odjeće jarkih boja, ostanite mirni ako vam se osa približi i ne dirajte osinja gnijezda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.