Naučite raditi pravilne čučnjeve da izbjegnete bolove u koljenu i uopće prevenirate tu bol

Foto: 123rf

ČAK i ako vas često znaju boljeti koljena od suviše opterećenja dok radite čučnjeve - ne posustajte jer nema bolje vježbe za učvršćivanje donjeg dijela tijela od čučnjeva. Problem je doduše što mnogi zanemare sva pravila pa ih rade nepravilno, s velikim opterećenjem i lošim držanjem tijela za vrijeme vježbe. Kako biste to izbjegli potrebno je naučiti raditi ih pravilno, da koljena ne trpe i da vam nikada ne padne na pamet prestati ih raditi. Posebno ako ste žena i želite imati savršeno oblu guzu.

I - pazite sada - kada ih jednom naučite raditi pravilno vaša će vam koljena reći hvala jer pravilan čučanj prevenira bol u koljenima koja može nastati i zbog nekih drugih faktora ili nekih drugih vježbi.

U čemu je dakle poanta? "Poanta je da prilikom čučnja vaša koljena uvijek ostanu u istoj liniji s tabanima, i da - dok izvodite vježbu, ne izlaze iz te ravne linije - niti prema van niti prema unutra. Pritom morate paziti i na guzu koju ne smijete spuštati prenisko, odnosno, morate je spuštati onoliko nisko da vam koljena dok ih spuštate ne prelaze liniju vaših nožnih prstiju. Zato ako imate prilike vježbati pred ogledalom pokušajte se usredotočiti na te linije, a što će vam još dodatno pomoći jer nećete morati gledati prema dolje, već ćete tijelo lagano pogurati prema naprijed čime ćete dodatno olakšati izvođenje pravilnog čučnja. Koju god vrstu čučnja radite.", piše na portalu Prevention.com.

Jer - znate i sami da kada pričamo o vježbanju nema bolje vježbe od pravilne vježbe - ne samo za učinkovitiji rast mišića već i za prevenciju ozljeda koje bi vas mogle usporiti na vašem putu da (p)ostanete fit s lijepim toniranim tijelom.

Ako pak već duže vrijeme osjećate nelagodu i bol u koljenima, a želite nastaviti s vježbom, ali ovaj put pravilno - pomozite si sa stolcem. Jednostavno sjednite na stolac, zakucajte noge ispred njega i polako se dižite i spuštajte.

A možete probati i ove savršene čučnjeve koje ćete vraditi naslonjeni na zid.  

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.