Nar je poznat kao voće koje obiluje antioksidansima, vitaminima i brojnim spojevima koji jačaju imunitet i štite zdravlje srca. Međutim, iako ga mnogi s razlogom uvrštavaju u prehranu, postoje skupine ljudi kojima konzumacija nara može nanijeti više štete nego koristi. U nastavku donosimo pregled situacija u kojima je nar poželjno izbjegavati ili konzumirati s velikim oprezom.
Nar prirodno snižava krvni tlak jer opušta krvne žile, zahvaljujući visokom udjelu kalija i antioksidansa. Iako je to korisno za osobe s povišenim tlakom, kod ljudi koji već imaju nizak tlak (hipotenziju) može uzrokovati probleme.
Prekomjerno konzumiranje nara može dodatno sniziti tlak, što može dovesti do vrtoglavice, zamagljenog vida, nesvjestice, pa čak i šoka. Studije pokazuju da 300 ml soka od nara dnevno može sniziti sistolički tlak za oko 5 mmHg - što kod osoba s već niskim tlakom može biti opasno.
Nar može utjecati na djelovanje nekih lijekova jer usporava njihovu razgradnju u jetri. Riječ je o lijekovima poput ACE inhibitora, statina, beta-blokatora i lijekova za razrjeđivanje krvi.
Sastojci u naru mogu usporiti enzime koji su ključni za obradu lijekova, što povećava njihovu koncentraciju u krvi i time i rizik od nuspojava. Ako ste na dugotrajnoj terapiji, osobito za srce ili krvni tlak, svakako se posavjetujte s liječnikom prije uvrštavanja nara u prehranu.
Nar može utjecati na zgrušavanje krvi i ometati djelovanje lijekova koji se koriste tijekom anestezije. Zbog toga se preporučuje izbjegavati nar barem dva tjedna prije operacije kako bi se smanjio rizik od krvarenja i drugih komplikacija tijekom zahvata.
Čak i ako ga redovito konzumirate, u ovom razdoblju je važno napraviti pauzu kako biste osigurali siguran oporavak.
Iako nar sadrži vlakna koja su korisna za probavu, kod osoba s osjetljivim želucem ili sindromom iritabilnog crijeva može izazvati suprotan učinak. Tanini u naru mogu nadražiti probavni sustav, uzrokovati nadutost, grčeve ili proljev.
Također, sjemenke nara su tvrde i teško se probavljaju, što dodatno može opteretiti crijeva. Ako nakon konzumacije osjećate nelagodu, bolje je nar izbjegavati.
Iako rijetko, alergijske reakcije na nar su moguće. Simptomi uključuju svrbež, osip, oticanje lica i grla, a u težim slučajevima i otežano disanje ili anafilaktički šok.
Osobe koje su već alergične na voće poput jabuka ili breskvi trebaju biti posebno oprezne zbog mogućih križnih reakcija. Čak i blagi simptomi poput peckanja ili crvenila nakon konzumacije mogu biti znak da biste nar trebali izbjegavati.