Nakon priznanja Sharon Osbourne, liječnici upozoravaju da dugotrajni post nije šala

Screenshot: YouTube

SHARON Osbourne izjavila je da ništa ne jede tri dana u tjednu. Liječnici su zgroženi njezinim priznanjem i upozoravaju da ta praksa može biti vrlo opasna ako tijelo nema dovoljno kalorija u zalihama.

"72 sata bez hrane je stvarno, stvarno ekstremno. Osoba koja to radi mora se osjećati letargično i slabo i izlaže se riziku od ozbiljnih psiholoških simptoma", rekla je za Daily Mail dr. Mary Jacobson.

Dugotrajni post može utjecati na hormone koji reguliraju menstruaciju kod žena i, u nekim slučajevima, može dovesti do neplodnosti.

Inače, povremeni post je vrlo popularan alat za mršavljenje. Najčešće se prakticiraju dva oblika - 16:8 i 5:2. Kod režima 16:8, osoba posti 16 sati u danu, a osam jede. Režim 5:2 uključuje pet dana u tjednu normalan unos hrane, dok je dva dana u tjednu dozvoljeno konzumirati do 800 kalorija u danu.

Post nije za svakoga

Prema nekim istraživanjima, čak i žene koje su postile od osam do 12 sati dnevno su prestale imati menstruaciju. Također, kod nekih je povremeni post doveo do neredovitih mjesečnica koje se povezuju s većim rizikom od raka jajnika, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i problema s mentalnim zdravljem.

"Post ovisi o vašoj situaciji. Ako ste mršavi poput Sharon, ne bih vam ga preporučio. Općenito nije zdravo da ne jedete tri dana. To je pitanje zdravog razuma", ističe dr. Jason Fung, jedan od autora povremenog posta.

Sharon Osbourne priznala je da je teška 47.5 kilograma, a više od 13 kilograma je skinula uz pomoć lijeka za dijabetes Ozempic.

"Uzimala sam ga četiri mjeseca, a sad jedem normalno i nisam se udebljala ni kilograma", dodala je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.