Liječnik svaki dan jede ove tri namirnice kako ne bi imao problema s upalom zglobova

Foto: Shutterstock

MNOGI od nas s vremenom počinju imati problema sa zglobovima i patiti od različitih upala, ali prema riječima jednog liječnika, taj problem možemo smanjiti konzumiranjem određenih namirnica. Liječnik Nick Pappas podijelio je tri omiljene namirnice koje jede svaki dan.

Kako prenosi New York Post, dr. Pappas svaki dan jede borovnice, orahe i tamnu čokoladu te je otkrio zašto baš te namirnice.

"Otkrio sam da su ovi mali dodaci mojoj prehrani definitivno pridonijeli održavanju mojih zglobova sretnijima i manje upaljenima, posebno nakon napornih treninga", otkrio je liječnik.

Zašto baš ove namirnice?

Liječnik tvrdi da smanjenje upale dugoročno može utjecati i na to da nećete morati na operaciju. Kada su u pitanju namirnice koje je izdvojio, objasnio je da ih je odabrao zbog hranjivih tvari koje sadrže. Osim na smanjenje upale u zglobovima, ove namirnice imaju i druge dobrobiti.

"Svako jutro pojedem šaku borovnica", otkrio je Pappas, koji je dodao da su borovnice "superhrana koja sadrži više antioksidansa od ostalog voća i povrća". 

Povećanje unosa antioksidansa izvrsno je za zdravlje srca, a visoki sadržaj vlakana u borovnicama pomaže pravilnom radu probave, prenosi New York Post. Iako borovnice jede ujutro, ovaj liječnik orahe uvijek jede u popodnevnim satima.

Pappas svaki dan jede orahe zbog "unosa omega-3 masnih kiselina, poznatih po svojim protuupalnim svojstvima, a svaki dan pojedem oko šaku oraha oko podneva". 

Osvrnuo se na studiju istračivača iz Nacionalnog instituta za starenje, koja je otkrila da redovita konzumacija oraha može poboljšati pamćenje kod pacijenata s Alzheimerovom bolešću. 

Na kraju dana Pappas jede tamnu čokoladu. "Konzumiram tri mala komada 70-postotne tamne čokolade nakon večere zbog protuupalnog učinka flavanola, kao i zbog poboljšanja osjećaja sitosti", ističe liječnik.

Ističe da je korisno jesti tamnu čokoladu navečer i zato što može dovesti do opuštenijeg, mirnijeg sna. Objašnjava da "tamna čokolada potiče proizvodnju serotonina, hormona sreće koji također može pomoći ljudima da se osjećaju smirenije prije spavanja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.