Tri dodatka mogu štetiti zdravlju srca i jetre, upozoravaju liječnici

Foto: Shutterstock

Dodaci prehrani često se promoviraju kao brz i praktičan način za poboljšanje zdravlja, povećanje energije ili rješavanje određenih nedostataka. Iako mnogi od njih pružaju stvarne koristi, neki mogu nositi skrivene rizike, osobito kada se uzimaju u prekomjernim količinama ili u kombinaciji s drugim lijekovima.

Stoga su stručnjaci, liječnik dr. Rimas Geiga i nutricionist Robert Iafelice, otkrili dodatke prehrani koji mogu predstavljati opasnost za zdravlje.

1. Riblje ulje bez antioksidansa

Riblje ulje poznato je po svojim prednostima, poput smanjenja upala i snižavanja triglicerida. Međutim, Iafelice upozorava da riblje ulje bez antioksidansa može biti rizično za kardiovaskularno zdravlje.

"Iako je riblje ulje vrlo korisno, može biti štetno ako ne sadrži antioksidanse poput vitamina C, E ili astaksantina, jer je riblje ulje vrlo podložno užeglosti i stvaranju toksičnih nusproizvoda", objašnjava za SheFinds.

Kako bismo izbjegli ove rizike, Iafelice savjetuje da uvijek biramo riblje ulje koje sadrži antioksidanse kako bi bilo zaštićeno od kvarenja.

2. Ekstrakt zelenog čaja

Ekstrakt zelenog čaja poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima, zahvaljujući visokoj koncentraciji katehina poput epigalokatehin galata (EGCG). No, dr. Geiga upozorava da visoke koncentracije katehina mogu izazvati oksidativni stres u jetri, što može dovesti do hepatotoksičnosti.

"Ovo se može očitovati povišenim enzimima jetre, a u ozbiljnim slučajevima i akutnim hepatitisom", ističe dr. Geiga.

Preporučuje se ograničiti unos ekstrakta zelenog čaja na najviše 300 miligrama dnevno te razmotriti konzumaciju kuhanog zelenog čaja kao sigurniju alternativu.

3. Kalcij karbonat

Kalcij je ključan za zdravlje kostiju, ali kalcij karbonat može uzrokovati probavne smetnje, poput zatvora, nadutosti i plinova.

"Iako je kalcij esencijalan za razvoj kostiju, kalcij karbonat može usporiti probavni proces i izazvati neugodne smetnje u probavnom sustavu", objašnjavaju stručnjaci.

Budući da je kalcij karbonat manje topiv, može dodatno opteretiti probavni sustav, što otežava održavanje zdrave probave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.