Kombinacija simptoma koja je prvi i najuočljiviji znak raka debelog crijeva

Foto: Pixabay

RAK debelog crijeva smatra se jednim od najčešćih karcinoma u svijetu, a jedan je od vodećih uzroka pobola i smrti od zloćudnih bolesti i u Hrvatskoj. Godišnje od njega u prosjeku oboli oko 3600 stanovnika Hrvatske, od čega je oko 60 posto muškaraca. Prema procjenama Svjetske organizacije za istraživanje raka, godišnje od njega obole gotovo 2 milijuna osoba, a umre 0.95 milijuna. U 2022. od raka debelog crijeva umrli su, između ostalih, Pele i Kirstie Alley

Nedostatak simptoma u ranim fazama otežava prepoznavanje raka crijeva, poznatog kao i kolorektalni rak, a vrijeme je ključno u liječenju. Srećom, jedna kombinacija simptoma može pomoći da se stanje odmah uoči.

"Rektalno krvarenje često je prvi i najuočljiviji simptom raka crijeva. Vjeruje se da je kombinacija rektalnog krvarenja i promjene u navici pražnjenja crijeva ili rektalno krvarenje u odsutnosti perianalnih simptoma uobičajeno u početku bolesti", kaže za Express gastroenterologinja dr. Sara Mesilhy.

Prema liječnici, promjene u navici pražnjenja crijeva uključuju proljev, zatvor, učestalost obavljanja velike nužde, kao i promjene u konzistenciji stolice. Drugi simptomi raka crijeva mogu uključivati trajnu nelagodu u trbuhu (grčevi, plinovi ili bol), osjećaj da crijeva nisu potpuno ispražnjenja, slabost ili umor i neobjašnjivi gubitak težine.

Hoće li pacijent razviti ove ili druge simptome, uvelike ovisi o tome gdje se rak nalazi, odnosno je li na početku debelog crijeva, u rektumu ili negdje između. Treba napomenuti da ovi znakovi ne ukazuju uvijek na rak, ali trebali bi služiti kao upozorenje koje signalizira potrebu za daljnjom procjenom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.