Visoki krvni tlak ne mora se rješavati samo smanjenjem soli, rješenje se možda već nalazi u vašoj zdjeli s voćem. Novo istraživanje sugerira da hrana bogata kalijem, poput banana, može značajno pomoći u regulaciji tlaka i zaštiti srca.
Do sada se preporučivalo osobama s visokim tlakom da smanje unos soli kako bi regulirale razinu natrija u tijelu. No, prema studiji objavljenoj u American Journal of Physiology, Renal Physiology, kombinacija manje soli i više kalija, iz namirnica poput banana i brokule, mogla bi biti učinkovitija.
"Naše istraživanje pokazuje da povećanje unosa hrane bogate kalijem može imati snažniji pozitivan učinak na tlak nego samo smanjivanje unosa natrija", ističe jedna od autorica studije dr. Anita Layton.
Natrij i kalij ključni su elektroliti koji pomažu tijelu u regulaciji mišićnih kontrakcija, zadržavanju vode i ravnoteži krvnog tlaka. Nova istraživanja potvrđuju da je omjer unosa kalija i natrija presudan, a ne samo količina pojedinog minerala.
Studija je koristila napredni matematički model kako bi simulirala učinke različitih razina kalija i natrija na muškarce i žene, pokazujući da muškarci skloniji visokom tlaku mogu imati još veću korist od povećanja unosa kalija, prenosi Independent.
"Naša tijela su evoluirala uz prehranu bogatu voćem i povrćem, pa nije čudo što suvremena prehana, prepuna soli i siromašna kalijem, ima negativan učinak na zdravlje", objašnjava jedna od autorica studije Melissa Stadt.