Kardiologinja: Konzumacija ukusnog voća najlakši je način za snižavanje kolesterola

Foto: Shutterstock

Nitko ne voli čuti da ima povišen kolesterol, ali dobra je vijest da se taj problem može ublažiti pravilnom prehranom. Hrana koju unosimo izravno utječe na razinu kolesterola - može je pogoršati, ali i poboljšati. Ključno je znati koje namirnice pomažu zdravlju srca, a koje mu štete.

Prema riječima kardiologinje dr. Bhavne Suri, najbolji izbor su protuupalne namirnice bogate antioksidansima i vlaknima: povrće, voće, mahunarke, tofu, orašasti plodovi i začini. Takva hrana smanjuje oksidativni stres u tijelu, koji može oštetiti stanice i potaknuti razvoj bolesti srca.

Jedno voće posebno se ističe među namirnicama koje pridonose zdravlju srca - maline. "Iako ne postoje točne smjernice o dnevnoj količini malina koja bi poboljšala kolesterol, otprilike 125 grama sadrži čak osam grama vlakana, što značajno pridonosi sniženju kolesterola", kaže dr. Suri za Parade.

Maline ne izazivaju nagli skok šećera u krvi, što dodatno podupire zdravlje srca

Prema dosadašnjim manjim istraživanjima, maline mogu pomoći u povećanju dobrog (HDL) i smanjenju lošeg (LDL) kolesterola. Visok sadržaj vlakana i antioksidansa čini ih posebno korisnim za zdravlje srca.

Još jedna prednost malina jest to što ne izazivaju nagli skok šećera u krvi, što dodatno podupire zdravlje srca. Dr. Suri preporučuje da ih uključimo u svakodnevne obroke - npr. uz zobene pahuljice za doručak, u smoothie s grčkim jogurtom i bananom, u salatama za ručak ili u kombinaciji s orašastim plodovima kao međuobrok.

Naravno, jedenje malina ne može nadoknaditi štetne navike poput pušenja, nekretanja ili prehrane bogate zasićenim mastima, ali je ukusan i koristan korak prema zdravijem životu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.