Jednu namirnicu bogatu proteinima najbolje je jesti za zdravlje mozga

Foto: Pexels

KADA pomislite na protein, možda vam prvo padne na pamet izgradnja mišića ili mršavljenje. Međutim, protein ima izuzetno važnu ulogu u zdravlju mozga. Naime, aminokiseline, gradivni blokovi proteina, ključne su za optimalnu funkciju mozga.

"Protein igra ključnu ulogu u zdravlju mozga jer sudjeluje u proizvodnji neurotransmitera, kemijskih glasnika koji omogućuju komunikaciju između moždanih stanica", ističe nutricionistica Lauren Manaker te dodaje: "Ovi neurotransmiteri, poput serotonina i dopamina, igraju ulogu u reguliranju raspoloženja, kognicije i općeg mentalnog funkcioniranja."

Zdravlje mozga možete zaštititi konzumiranjem nutritivno bogatih izvora proteina, a nutricionistice su izdvojile jednu najbolju opciju.

Koju namirnicu treba češće jesti za zdravlje mozga?

Postoji mnogo različitih izvora proteina. I dok se slažemo da je konzumacija više biljnih proteina uvijek dobra ideja, protein koji istraživanja izdvajaju kao najbolji za promicanje boljeg zdravlja mozga dolazi iz mora, a to je losos, prenosi Eating Well. 

Losos je bogat izvor proteina. Porcija od 100 grama kuhanog lososa osigurava 25 grama proteina. "Kvalitetan protein iz lososa osigurava gradivne blokove potrebne za proizvodnju neurotransmitera, što dodatno poboljšava kognitivne performanse", tvrdi Manaker.

S njom se složila i nutricionistica Elana Natker, koja objašnjava da je losos dobar izvor omega-3 masnih kiselina. "Kao populacija, svi bismo mogli bolje jesti više ribe, posebno kao izvor proteina. Losos je jedan od mojih omiljenih izbora jer je bogat izvor omega-3 masnih kiselina eikosapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA)", ističe Natker.

Kako prenosi Eating Well, DHA posebno čini veliki dio membrana u mozgu te pomaže podržati funkciju mozga, uključujući učenje i pamćenje. Tijelo može samo proizvesti malu količinu EPA i DHA, ali ne dovoljno da zadovolji potrebe tijela za tim masnim kiselinama. Stoga se preporučuje konzumirati barem dvije porcije masne ribe tjedno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.