Jedna skupina namirnica ključna je za zdravlje crijeva, tvrde istraživači

Foto: Shutterstock

AKO volite navaliti na šarenu porciju voća i povrća, činite puno dobra svojim crijevima, prema riječima stručnjaka. Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija biljne hrane može imati koristi za zdravlje crijeva, osobito na duge staze.

Prema studiji koju je objavio American Gut Project, koju su vodili istraživači s Medicinskog fakulteta u San Diegu, sudionici koji su jeli više od 30 različitih vrsta voća ili povrća unutar tjedan dana imali su raznolikiji crijevni mikrobiom u usporedbi s onima koji su konzumirali 10 ili manje različitih vrsta.

Istraživači su prikupili ove podatke od više od 11.000 sudionika, prvenstveno u Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u 42 druge zemlje. Sudionici su poslali više od 15.000 uzoraka stolice kako bi procijenili stanje bakterija u svojim crijevima. Istraživači su potom zaključili da, bez obzira na vrstu prehrane koju netko prakticira, konzumacija više od 30 različitih vrsta voća ili povrća unutar tjedan dana stvara raznolik crijevni mikrobiom.

Dobro zdravlje crijeva ima blagotvoran učinak na cjelokupno zdravlje, i to na puno načina, od kojih su mnogi postali poznati tek u posljednje vrijeme.

Zašto je važno imati raznolik mikrobiom?

Crijevni mikrobiom je zajednica bakterija smještena u našem tankom i debelom crijevu. Harvard Health navodi da se mikrobiom smatra potpornim organom zbog mnogih načina na koje pridonosi funkcioniranju i zdravlju tijela.

Najčešći tipovi mikroba u crijevima su simbiotski (korisni za tijelo) i patogeni (koji potiču pojavu bolesti). Dok zdrava crijeva imaju dobru ravnotežu dobrih i loših bakterija, određeni čimbenici, kao što su zarazne bolesti, loša prehrana ili dugotrajna upotreba antibiotika, mogu uzrokovati disbiozu - neravnotežu mikrobiote koja tijelo čini osjetljivim na bolesti. Nedavna istraživanja čak su povezala zdravlje crijeva i mentalne dobrobiti te otkrila povezanost između lošeg zdravlja crijeva i depresije, kako piše The Healthy.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.