Jedna namirnica možda može pomoći u prevenciji Parkinsonove bolesti

Foto: Shutterstock

ECKLONIA cava, smeđa morska alga, možda može zaštititi od najbrže rastućeg neurodegenerativnog poremećaja na svijetu - Parkinsonove bolesti, kažu znanstvenici.

Parkinsonova bolest uzrokovana je gubitkom neurona koji proizvode dopamin, neurotransmiter uključen u kontrolu pokreta i razmišljanja. Lijek za Parkinsonovu bolest ne postoji, ali japanski istraživači sada su potvrdili da polifenoli u smeđoj morskoj algi mogu pomoći u prevenciji.

Istraživači su proveli dvije vrste testova motoričke funkcije koristeći modele miševa s Parkinsonovom bolešću. Miševi su oralno hranjeni antioksidansima svaki dan tijekom tjedan dana, a zatim im je davan rotenon, prirodni spoj koji se nalazi u korijenju nekoliko biljnih vrsta.

"Antioksidansi u smeđoj morskoj algi mogu smanjiti oštećenje neurona"

Nalazi objavljeni u časopisu Nutrients pokazali su da je motorna funkcija, koja je bila smanjena rotenonom, obnovljena. Voditeljica istraživanja, profesorica Akiko Kojima-Yuasa, rekla je da je došlo i do poboljšanja motoričke funkcije crijeva i strukture sluznice debelog crijeva, posebnog tkiva koje prekriva debelo crijevo.

Eksperimenti na staničnom modelu Parkinsonove bolesti također su potvrdili biokemijsku interakciju preventivnog učinka smeđe morske alge.

"Ova studija sugerira da antioksidansi u smeđoj morskoj algi mogu smanjiti oštećenje neurona. Nadamo se da će Ecklonia cava biti učinkovit sastojak u prevenciji Parkinsonove bolesti", poručila je profesorica Akiko Kojima-Yuasa sa Sveučilišta Osaka Metropolitan.

Inače, alge se smatraju superhranom jer zadovoljavaju nekoliko kriterija. Prvo, izvor su fenilalanina, ubrzavaju metabolizam i brže eliminiraju toksine iz tijela. Drugo, imaju moć zasićenja kada dođu u dodir s vodom u tijelu. Treće, sadrže vitamine A, B1, B2, C, D, E i K, kalij, željezo, vlakna i kalcij (do deset puta više od mlijeka). I na kraju, imaju antivirusna i protuupalna svojstva koja pomažu u jačanju imunološkog sustava. Spirulina i klorela smatraju se najhranjivijima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.