Jedenje ove namirnice je sve veći trend, a ima i izuzetne prednosti za zdravlje

Foto: Shutterstock

IAKO su tek u posljednje vrijeme u trendu kao super hrana, morske alge su neke od najstarijih biljaka na zemlji te spadaju među najbogatije nutrijente i najodrživiju hranu na svijetu. Razne zemlje, uključujući Kinu, Japan i Koreju, konzumiraju morsko povrće tisućama godina zbog svestranosti, hranjivosti i raznolikosti okusa koje morske alge mogu ponuditi.

Morske alge se fizički razlikuju od kopnenih biljaka. Postoje tisuće vrsta morskih algi koje se dijele u tri skupine: zelene alge, smeđe alge i crvene alge.

Evo top 7 razloga zašto bi ih trebalo uvesti u prehranu:

Jod

Dobro je poznato da biljke i životinje iz oceana nude izvrstan izvor joda zbog visoke koncentracije joda u morskoj vodi. Zbog osiromašenog tla, često ne dobivamo dovoljno ovog ključnog minerala jedući samo kopnene biljke. Jod je neophodan za sintezu hormona štitnjače koji su važni za mnoge procese u tijelu, uključujući regulaciju metabolizma i funkcije živčanog sustava.

Vitamini i minerali

U usporedbi s kopnenim povrćem, različite vrste morskog povrća mogu imati i do 20 puta više korisnih minerala, vitamina i elemenata u tragovima! Morske alge apsorbiraju minerale i elemente u tragovima s cijele svoje površine dok plutaju u vodi.

Omega-3 masne kiseline

Morske alge sadrže relativno malo masti, međutim, većinu njihovog sadržaja masti čine omega-3 masne kiseline za koje se pokazalo da pozitivno utječu na krvni tlak, razinu kolesterola, upale i mentalne poremećaje.

Vitamin B12

Dostizanje potrebnog unosa B12 može biti izazov, posebno za one koji su na vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani. B12 je neophodan za optimalnu imunološku funkciju, kao i za stvaranje DNK i crvenih krvnih stanica. Posljedično, niske razine B12 su u velikoj mjeri povezane s autoimunim stanjima. Tijelo ne može samo proizvesti B12, stoga moramo paziti na naše prehrambene izvore.

Detoksikacija

Klorofila ima u izobilju u svim vrstama i bojama morskih algi. Pomažući prirodnom procesu detoksikacije tijela, klorofil pomaže u pročišćavanju krvi, uz promicanje proizvodnje crvenih krvnih stanica.

Prednosti za crijeva

Vlakna čine 30 do 60 posto suhe težine morskih algi, što je najviše za neku vrstu povrća. Mnoge vrste vlakana imaju snažne prebiotske sposobnosti, što znači da služe kao hrana za vaše dobre crijevne bakterije, pomažući mikrobiomu da se umnožava i diverzificira.

Smeđe morske alge sadrže složene polisaharide zvane fukoidani za koje je utvrđeno da moduliraju metabolizam glukoze usporavajući apsorpciju glukoze u krvotok.

Održivost

Ove nutritivne prednosti postaju još uzbudljivije kada uzmete u obzir blagotvoran utjecaj morskih algi na klimu: lako se uzgajaju i brzo rastu. Morske alge hlade ocean, filtriraju zagađivače, pomažu u zaštiti obala od olujnih udara i izdvajaju ugljik iz okolnih voda. Važno je da alge proizvode više od 50% kisika na našem planetu, piše Women's Health.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.