Gastroenterolozi otkrili koji je začin najbolje konzumirati za zdravlje crijeva

Foto: Pexels

PROBAVNI sustav i crijeva važno je održavati zdravima, kao i ostatak organizma. Iako je primarna svrha crijeva probavljanje hrane, njihov utjecaj je zapravo puno veći. Crijeva utječu na imunitet, raspoloženje, pa čak i na tjelesnu težinu i kvalitetu sna. Također, održavanje zdravog crijevnog mikrobioma važno je za prevenciju i upravljanje bolestima. 

U crijevima se nalazi mnogo bakterija koje se nazivaju crijevni mikrobiom. Unutar tog mikrobioma postoje dobre i loše bakterije. Prioritetno usvajanje zdravih prehrambenih i životnih navika pomaže da broj dobrih bakterija nadmaši loše te održava raznolikost tih bakterija, što je ključno za zdravlje crijeva.

Gastroenterolozi Will Bulsiewicz i Ritu Nahar izdvojili su jedan popularan začin za koji tvrde da je najbolje konzumirati ga za zdravlje crijeva, a riječ je o kurkumi.

"Kurkuma je srodnik đumbira koji ima topao, blago gorak okus i izraženu narančastu boju, a često se koristi u indijskoj i dijelu azijske kuhinje. No, osim u kulinarske svrhe, kurkuma je poznata po potencijalnim zdravstvenim koristima zahvaljujući aktivnom sastojku, kurkuminu, koji ima protuupalna svojstva", objašnjava Bulsiewicz za Eating Well.

Liječnici su otkrili nekoliko prednosti redovite konzumacije ovog začina.

Podržava zdraviji crijevni mikrobiom

Kako prenosi Eating Well, istraživanja su pokazala da odnos između kurkumina iz kurkume i vašeg mikrobioma ide u oba smjera. Prvo, kurkumin pomaže u održavanju pozitivne ravnoteže korisnih bakterija u crijevima. Drugo, sve te dobre crijevne bakterije razgrađuju kurkumin i stvaraju antioksidativne i protuupalne spojeve koji podržavaju zdravlje vašeg crijeva i cjelokupno zdravlje.

Pomaže sa smanjenjem upale

Mljevena kurkuma ima zlatnu nijansu, dok je svježa kurkuma jarko narančasta. Namirnice bogate dubokim bojama poput ove sadrže velike količine polifenola. Ovi spojevi, prisutni u voću, povrću, začinskom bilju i začinima, nude potencijalne zdravstvene koristi. Na primjer, polifenoli mogu pomoći u smanjenju upale, a također imaju antioksidativna svojstva koja neutraliziraju slobodne radikale koji oštećuju stanice.

Kurkuma se povezuje s nižim razinama upale u nekim istraživanjima, dijelom zahvaljujući sadržaju polifenola. "Istraživanja su pokazala da kurkumin može pomoći u promicanju zdravog crijevnog mikrobioma, smanjenju upale u probavnom traktu i ublažavanju simptoma probavnih poremećaja poput sindroma iritabilnog crijeva i upalnih bolesti crijeva", kaže liječnik Ritu Nahar.

Kako još možete poboljšati zdravlje crijeva?

Ako tražite dodatne načine za podršku zdravlju crijeva, Bulsiewicz i Nahar dali su nekoliko prijedloga:

  • Jedite više hrane biljnog podrijetla: voće, povrće, cjelovite žitarice, sjemenke, orašaste plodove i mahunarke koje sadrže vlakna
  • Bolje upravljajte stresom: smatra se da kronični stres s vremenom može negativno utjecati na zdravlje crijeva. Isprobajte jogu, meditacije ili vježbe dubokog disanja kako biste se smirili kada ste pod stresom.
  • Hidracija: adekvatan unos tekućine pomaže probavnom sustavu da pravilno funkcionira omekšavanjem stolice i podržavanjem sluznice crijeva.
  • Konzumirajte prebiotike i probiotike: jogurt, kefir, cjelovite žitarice, mahunarke, češnjak, banane, luk i slično.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.