Evo što se događa u vašem tijelu ako previše gledate TV

Foto: Unsplash

OD MARATONSKOG gledanja filmova do bingeanja omiljenih serija, jako velik broj ljudi uživa u gledanju TV-a. No mogu li te navike štetiti našem zdravlju?

Streaming usluge su porasle u popularnosti posljednjih godina, ali osobe starije od 65 godina još uvijek preferiraju televizijski sadržaj, jer provode oko trećinu budnosti ispred svojih prijemnika.

Dakako, provođenje vremena uz dobru seriju ili film može biti izvrstan oblik bijega od stvarnosti, sredstvo borbe protiv usamljenosti i za mnoge pristupačan način za zabavu cijele obitelji. No, budući da provođenje sati pred ekranima postaje norma, vrijedi se zapitati o štetnim učincima.

Utjecaj na mozak

"Postoje ograničeni dokazi koji upućuju na to da prekomjerno gledanje televizije ima negativan učinak na zdravlje našeg mozga", kaže dr. Bal Athwal, neurolog u bolnici The Wellington. "Međutim, postoje preliminarne studije koje sugeriraju da gledanje TV-a može smanjiti količinu sive tvari u mozgu", dodaje Athwal, kazavši da je taj proces povezan i s demencijom i drugim degenerativnim bolestima mozga.

Utjecaj na um

Psihoterapeut Phil Sharples kaže: "Kada analiziramo utjecaj pretjeranog gledanja televizije na naše mentalno zdravlje, nailazimo na rezultate istraživanja koje je otkrilo korelaciju između pretjerivanja u gledanju televizije i depresije, osjećaja beznadnosti i lošeg raspoloženja. Također se sugerira da oni koji pate od depresije ili anksioznosti imaju veću vjerojatnost da će pretjerati s gledanjem televizije, što ima posredni učinak i na njihovo fizičko zdravlje.

Utjecaj na oči

Možda neće štetiti onoliko koliko su upozoravali naši roditelji, ali cjelodnevno buljenje u ekran sigurno može utjecati na vaše oči. "Prekomjerno gledanje televizije može dovesti do naprezanja očiju, a simptomi toga uključuju poteškoće s koncentracijom, glavobolju, zamagljen ili dvostruki vid i peckanje ili svrbež očiju", kaže privatna liječnica opće prakse i trenerica mentalnog zdravlja dr. Hana Patel. Sindrom suhoće očiju također je povezan s previše vremena provedenog ispred ekrana, stoga je važno raditi redovite pauze. Ako simptomi potraju, obratite se liječniku.

Utjecaj na tijelo

Prema dr. Sarah Davies, savjetnici za sportsku medicinu, previše TV-a moglo bi ozbiljno naštetiti našim mišićima i kardiovaskularnom zdravlju.

"Jednostavno rečeno, naša se meka tkiva nastavljaju izduživati dok smo ispruženi na kauču, čak i dok mirno ležimo", objašnjava Davies. "Kada konačno ustanemo s kauča, kolagenskim vlaknima mekog tkiva treba vremena da povrate svoju izvornu duljinu, zbog čega se možemo osjećati ukočeno nekoliko sekundi ili minuta", kaže ona.

"Dugotrajno nepomično sjedenje dovodi do skupljanja krvi u venama i usporavanja povratka krvi u srce kroz manje krvne žile", dodaje Davies. "To može skrenuti krv od važnih tjelesnih funkcija, smanjujući učinkovitost i djelotvornost radnog tijela za vrijeme zadubljenosti u omiljene sadržaje."

Utjecaj na crijeva

"Besmisleno prejedanje hranom stvara beskrajne probleme za zdravlje naših crijeva", kaže gastroenterologinja dr. Lisa Das. "Sjedenje uzrokuje usporavanje probave, što zauzvrat može dovesti do simptoma kao što su nadutost, refluks i zatvor. Glavni problem kod jedenja pred ekranima je nesposobnost doživljavanja zadovoljstva u hrani, nemogućnost prepoznavanja nastupanja sitosti i nedostatak društvene interakcije koja je toliko neophodna za naše crijevno-moždane signale", kaže dr. Das.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.