UPRAVLJANJE dijabetesom zahtijeva više od regulacije unosa šećera, riječ je o cjelovitom pristupu prehrani. Kod onih koji boluju od dijabetesa prilagodba prehrane često je obavezna, a brojni stručnjaci ističu da dvije namirnice posebno doprinose boljoj kontroli šećera, zdravlju srca i općem blagostanju. Općenito je bolje jesti što raznolikije te puno voća i povrća.
Ova vrsta povrća nudi obilje vlakana, vitamina i minerala, a vrlo je siromašna ugljikohidratima, zbog čega je idealan izbor za osobe s dijabetesom. Zeleno lisnato povrće ima nizak glikemijski indeks i bogato je antioksidansima poput vitamina K, magnezija i folata.
Redovito konzumiranje tih namirnica može pomoći u stabilizaciji glukoze i smanjenju rizika od srčanih oboljenja, čime se pridonosi ukupnom poboljšanju zdravlja. Brojni stručnjaci preporučuju da se tjedno konzumiraju barem tri porcije zelenog lisnatog povrća, može se jesti u salatama, smoothiejima, ali i juhama.
Orašasti plodovi savršen su izvor zdravih masnoća, proteina i vlakana. Redovita konzumacija orašastih plodova smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti kod osoba s dijabetesom te poboljšava metaboličke parametre, pišu iz Mayo Clinic.
Iz Healthlinea ističu da i male porcije između 20 i 30 grama badema ili oraha nekoliko puta tjedno pomažu u regulaciji glukoze, snižavanju kolesterola i poticanju osjećaja sitosti. Preporučuje se tjedno konzumirati dvije do tri porcije orašastih plodova. Stručnjaci savjetuju da se, primjerice, pojede šaka badema za užinu ili napravi međuobrok od jogurta s orasima.