Dijetetičarka: Želite smanjiti rizik od demencije? Izbjegavajte ovu hranu

Foto: Pexels

Demencija nije specifična bolest, već je opći izraz za oštećenu sposobnost pamćenja, razmišljanja ili donošenja odluka koja ometa obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Iako demencija uglavnom pogađa starije osobe, ona nije dio normalnog starenja. Dakle, postoji niz čimbenika koji mogu povećati ili smanjiti rizik od demencije, a jedan od njih je prehrana.

Stoga je dijetetičarka Kathleen Garcia-Benson upozorila na vrste hrane koje bi ljudi trebali izbjegavati ako žele zaštititi zdravlje svog mozga i spriječiti demenciju.

Istaknula je da treba posebno paziti na hranu koja sadrži dodani šećer, rafinirane ugljikohidrate i štetne masti.

"Kako bismo zaštitili zdravlje mozga, važno je dati prioritet uravnoteženim razinama šećera u krvi i hrani bogatoj hranjivim tvarima koja koristi cijelom tijelu. To znači usredotočiti se na obroke bogate vlaknima, ugljikohidratima, proteinima i zdravim masnoćama, a u isto vrijeme smanjiti prekomjerne količine dodanog šećera, rafiniranih ugljikohidrata i štetnih masti", rekla je za Daily Express.

Dodani šećer može dovesti do brzih skokova šećera u krvi i pridonijeti stanjima koja povećavaju rizik od kognitivnog pada

"Dodani šećeri brzo se razgrađuju u probavnom sustavu, što dovodi do brzih skokova razine šećera u krvi. Iako ovo može biti od pomoći u određenim situacijama, kao što su treninzi sportaša, česta konzumacija može dovesti do inzulinske rezistencije i povećane upale, povećavajući rizik od kognitivnog pada", upozorava Garcia-Benson.

Iako dodani šećeri nisu jedini čimbenik demencije, njihova uloga u poticanju inzulinske rezistencije i upale može doprinijeti stanjima koja povećavaju rizik od kognitivnog pada i demencije.

Dakle, ograničavanje tih šećera i održavanje uravnotežene prehrane bogate hranjivim tvarima može podržati zdravlje mozga i smanjiti rizik, tvrdi dijetetičarka.

"U redu je ponekad uživati u takvoj hrani, ali problemi nastaju kada ta hrana počne štetno utjecati na funkcioniranje našeg tijela. Cilj je slušati i razumjeti jedinstvene signale i potrebe tijela te poticati zdrav odnos s hranom koji podupire opću dobrobit, uključujući zdravlje mozga", zaključila je Garcia-Benson.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.