Dijetetičarka dijeli dva doručka koja mogu smanjiti kolesterol

Foto: Pixabay

Povišene razine kolesterola sve su učestalije u populaciji. Višak masne tvari u krvi s vremenom se može nakupiti u krvnim žilama i uzrokovati začepljenja, koja mogu dovesti do moždanog i srčanog udara.

Postoji nekoliko čimbenika koji mogu pridonijeti visokom kolesterolu, a prehrana je jedan od njih. Točnije, unos previše zasićenih masti može povisiti razinu kolesterola.

Srećom, određene promjene u prehrani mogu imati i suprotan učinak. Ako ste pod rizikom od visokog kolesterola ili želite smanjiti razinu kolesterola, trebali biste razmotriti što jedete.

Prema dijetetičarki Kate Patton, za početak je dobro promijeniti doručak. Svima koji žele smanjiti razinu kolesterola savjetuje dva jutarnja obroka.

"Prvi je jogurt s voćem i zobenim pahuljicama. Najbolje je birati jogurt bez dodanog šećera. Zob je bogata vlaknima (beta-glukanima) koja dokazano snižavaju kolesterol. Konzumacija tri grama beta-glukana svaki dan, kao dio zdrave prehrane i stila života, snižava kolesterol u krvi, koji je faktor rizika od koronarne bolesti srca", pojasnila je za kliniku Cleveland.

Drugo jelo je tostirani kruh od cjelovitih žitarica s avokadom. Jedna znanstvena studija objavljena u Journal of the American Heart Association otkrila je da su sudionici koji su svakodnevno jeli avokado imali nižu razinu lošeg kolesterola. Britanska zaklada za srce (BHF) također je preporučila jedenje avokada kao "zdravu" opciju za srce.

Ostale namirnice koje se mogu konzumirati za doručak, a imaju svojstva koja djeluju na snižavanje kolesterola, uključuju maslac od orašastih plodova (badem, indijski orah, kikiriki) kao i orašaste plodove i sjemenke.

Ako već imate visok kolesterol ili postoji rizik od visokog kolesterola, savjetuje se izbjegavanje goveđe, svinjske i pileće masti, sira, žumanjaka, mesa, mlijeka, mesnih prerađevina, školjaka i namaza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.