Dijetetičari: Redovita konzumacija ovog povrća može smanjiti rizik od upale

Foto: Shutterstock

Kronična upala može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući probleme s probavom, bolove u tijelu, umor, dijabetes i pretilost. Stoga je prevencija upale ključan dio održavanja našeg cjelokupnog zdravlja, osobito ako pokušavamo smršavjeti. Jedan od najboljih načina da to učinimo jest promjena prehrane. Osim smanjenja unosa štetne hrane koja izaziva upalu, postoje i brojni sastojci za borbu protiv upala koje možemo svakodnevno dodati na svoj tanjur.

Dijetetičarke, Lainey Younkin i Lisa Richards, te liječnik dr. Tez Pratap Singh otkrili su nekoliko odličnih opcija.

1. Edamame

Ako žudimo za hrskavim, slanim međuobrokom, ali pokušavamo smršavjeti, edamame je odličan izvor. Ove su mahune bogate proteinima, vlaknima i izoflavonima - proteinima koji mogu smanjiti rizik od upale.

"Edamame je visokoproteinsko povrće koje se može konzumirati svježe ili pečeno. Možete ga jesti samog kao međuobrok ili dodati u pržena jela. Otprilike 155 grama kuhanog edamamea sadrži 17 grama proteina i, također, nevjerojatnih osam grama vlakana po obroku", kaže Younkin za SheFinds.

2. Lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, poput špinata, kelja i blitve, izvrsno je za naše zdravlje iz više razloga. Prepuno antioksidansa, vitamina i minerala, zeleno lisnato povrće posebno je izvrsno u suzbijanju upala i doprinosi mršavljenju.

"Špinat, kelj i blitva izvrsni su izvori vitamina, minerala i fitonutrijenata. Mogu smanjiti upalu i podržati mršavljenje nudeći niskokalorične opcije bogate hranjivim tvarima", ističe Singh.

3. Batat

Batat je još jedna izvrsna protuupalna hrana za mršavljenje. Dok bijeli krumpir može biti štetan za ciljeve mršavljenja, batat je hranjiv ugljikohidrat koji može ojačati imunitet, smanjiti upalu i pomoći nam da skinemo nekoliko kilograma.

"Batat je hranjivo povrće, puno vitamina A, vlakana i drugih korisnih vitamina i minerala. Te hranjive tvari čine batat izvrsnim izvorom hrane za zdravlje i funkciju imunološkog sustava", objašnjava Richards. Osim toga, batat ima protuupalna svojstva, što ga čini odličnim izborom i za zdravlje crijeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.