Devet razloga zbog kojih biste svaki dan trebali jesti limune za cjelokupno zdravlje

Foto: Pexels

LIMUN je jedno od najkorisnijih vrsta voća koje možete koristiti na različite načine: od dodatka u čaj tijekom sezone prehlade, do ukusnih deserata i kao dodatak u obroke. Konzumiranje limuna vrlo je korisno za zdravlje, a ovo su neke od najčešćih dobrobiti za cijelo tijelo koje se odnose na svakodnevno dodavanje limuna u prehranu.

Bogati su vitaminom C: Poznato je da limuni sadrže vitamin C, koristan vitamin koji jača imunološki sustav, pomaže tijelu u borbi protiv prehlade i poboljšava zdravlje kože pojačanom proizvodnjom kolagena, piše Health Shots. 

Pozitivan utjecaj na mršavljenje: Limun ima malo kalorija i puno vlakana, osobito pektina, koji mogu pomoći u produljenju osjećaja sitosti te smanjiti želju za hranom u cijelosti, što ih čini izvrsnim za mršavljenje.

Pospješuju probavu: Ispijanje tople vode s limunom odmah ujutro može pomoći u pokretanju rada probavnog sustava. Limun potiče proizvodnju žuči, koja pomaže razgraditi hranu i poboljšati apsorpciju hranjivih tvari.

Podržavaju zdravlje srca: Mnogima je poznato da vitamin C, vlakna i biljni spojevi u limunu snižavaju krvni tlak i kolesterol, pomažući u smanjenju rizika od srčanih bolesti. A limun je bogat svim ovim hranjivim tvarima. 

Sprječavaju bubrežne kamence: Limunska kiselina u ovom voću može spriječiti rast bubrežnih kamenaca povećanjem volumena urina i pomaganjem u ispiranju minerala koji mogu uzrokovati stvaranje kamenaca.

Poboljšavaju zdravlje kože: Antioksidansi u limunu pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, za koje se zna da uzrokuju starenje kože. Vitamin C pomaže u smanjenju sitnih linija i bora te posvjetljuje ton vaše kože.

Smanjuju upalu: Limun ima protuupalna svojstva, što može pomoći u smanjenju oteklina i bolova u kroničnim stanjima poput artritisa. Također su dobri za potporu cjelokupnog zdravlja zglobova.

Osvježavaju dah: Limun ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u ubijanju bakterija u ustima, smanjujući loš zadah. Ipak, svakako nakon toga isperite zube vodom kako biste zaštitili zube od kiselosti, piše Health Shots.

Pospješuju apsorpciju željeza: Limun sadrži limunsku kiselinu i vitamin C, za koje je poznato da poboljšavaju apsorpciju željeza iz biljnih namirnica. To može pomoći u sprječavanju rizika od anemije ili nedostatka željeza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.