Četiri vrste hrane uzrokuju skokove glukoze i debljanje, upozoravaju dijetetičari

Foto: Unsplash

Održavanje zdrave prehrane ključno je za prevenciju debljanja i očuvanje ravnoteže šećera u krvi. Stručnjaci upozoravaju da neke uobičajene i omiljene namirnice zapravo mogu potaknuti nagle skokove šećera, upale i inzulinsku rezistenciju, što povećava rizik od nakupljanja kilograma. Nutricionistice i dijetetičarke Lisa Richards i Catherine Gervacio izdvojile su nekoliko vrsta hrane za koje tvrde da ih više nitko ne bi trebao jesti jer uzrokuju skokove glukoze i debljanje.

Bijeli kruh

Iako je čest dio prehrane, bijeli kruh tijelo brzo razgrađuje u glukozu, što izaziva nagli skok šećera u krvi i posljedično povećano lučenje inzulina. "Rafinirani ugljikohidrati poput bijelog kruha mogu uzrokovati brze skokove šećera u krvi, potičući inzulinsku rezistenciju i debljanje", objašnjava Gervacio za SheFinds. Kao bolji izbor ističe cjelovite žitarice poput kvinoje, integralne riže i kruha od cjelovitog pšeničnog brašna jer pomažu u stabilnijoj razini energije i kontroli šećera u krvi.

Slatkiši

Bomboni i druge slatke grickalice prepuni su rafiniranog šećera koji izaziva nagle oscilacije šećera u krvi. Takvi skokovi opterećuju tijelo i s vremenom mogu dovesti do inzulinske rezistencije.

"Pretjerana konzumacija rafiniranog šećera može naglo povisiti razinu glukoze u krvi, što dugoročno vodi do inzulinske rezistencije", upozorava Gervacio. Kao zdraviju alternativu preporučuje tamnu čokoladu ili, još bolje, svježe voće koje prirodno zadovoljava potrebu za slatkim.

Slanina

Slanina je bogata zasićenim mastima i natrijem, što u prekomjernim količinama može poremetiti metabolizam. "Slanina je vrsta prerađenog mesa koja može sadržavati umjetne sastojke koji narušavaju metaboličke procese i pridonose inzulinskoj rezistenciji", kaže Gervacio.

Dodaje da to može dovesti do poremećaja u osjećaju gladi i sitosti, čime se povećava rizik od prejedanja i debljanja. Kao bolji izbor navodi minimalno obrađene izvore proteina, povrće i voće.

Krafne

Krafne su privlačne zbog mekane teksture i slatke glazure, ali kriju kombinaciju rafiniranih ugljikohidrata, dodanih šećera i nezdravih masti.

"Krafne sadrže visoku razinu rafiniranih šećera, nezdravih masti i prerađenih sastojaka. Obično se rade od bijelog brašna i prepune su dodanih šećera, što izaziva nagli porast glukoze u krvi i inzulina, što dugoročno može biti štetno i dovesti do inzulinske rezistencije", upozorava Richards. Umjesto toga preporučuje muffine od cjelovitog brašna sa zdravim dodacima poput voća, orašastih plodova ili sjemenki.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.