Budući očevi mogu doprinijeti uspješnijem začeću i zdravlju fetusa, evo kako

Foto: 123RF

LJUDI su uglavnom potanko informirani o prehrani buduće majke u fazama pripreme za roditeljstvo. Nesporan je utjecaj nutritivnog statusa majke na bebu. S druge strane, osnovna preporuka za muškarce koji se trude postati roditeljem je korekcija tjelesne mase, ako imaju višak kilograma i smanjenje vremena koje provode sjedeći, ako rade poslove koji to iziskuju.

Uvođenje režima prehrane koji doprinosi zdravijim spermatozoidima jednostavno je i potvrđeno učinkovito. Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta Berkeley istražili su kako budući očevi mogu slijediti prehrambene preporuke kako bi poboljšali vitalnost svojih spermatozoida i time doprinijeli uspješnijem začeću i zdravlju fetusa.

Znanstvenici ističu važnost dugotrajne apstinencije od alkohola, nikotina i kontrolu tjelesne mase kao vrlo važan faktor, ali su potvrdili neposrednu povezanost kvalitete spermatozoida i nekih nutritivnih komponenti. Istraživanja su potvrdila važnost C vitamina, E vitamina, cinka, beta karotena, a prema zadnjim istraživanjima vrlo je važna i količina folne kiseline u dnevnom unosu. Radi se o visokozastupljenim nutrijentima koje imamo u klasičnoj mješovitoj prehrani.

Sve osobe optimalnog zdravlja rijetko imaju manjak cinka, a ovo je mineral koji je kofaktor u više od 70 enzima. Poznato je kako cink ubrzava zacjeljivanje rana, održava vitalnost i dobar imunitet. Muškarci ga trebaju pojačan unositi jer se cink gubi sjemenom tekućinom. Prirodni izvori cinka su bućino ulje, kamenice, sjeme bundeve, školjke, rakovi, soja, tuna i puretina, sir, orašasti plodovi, leća te govedina i iznutrice.

Spermatozoidi su jako osjetljivi na slobodne radikale. Višak kilograma i slobodni radikali istaknuti su kao vodeće ugroze zdravlja spermatozoide.

Beta karoten je važnijih lovca na slobodne radikale i osnaživač imunog sustava. Vrlo je osjetljiv i stajanjem u neprimjerenim uvjetima smanjuje se razina beta karotena u namirnicama. Organski uzgojene namirnice koje su netom urbane ili pak primjereno skladištene bogate su ovom nutritivnom komponentom koja pomaže umanjiti degenerativne promjene. Prirodni izvori beta karotena su mrkva, marelica, dinja, lisnato povrće, žuta leća, kukuruz.

C vitamin je koenzim u brojnim reakcijama u našem organizmu. Neophodan je za sintezu kolagena, stanično disanje, za imuni sustav a pouzdano nas čuva od stresa. Posebno je važno ne uništiti ga termičkom obradom namirnice i nepravilnim manipuliranjem. Svakako prednost dati organski uzgojenim namirnicama. Prirodni izvor C vitamina su šipak, crni ribizl, lisnato povrće, paprika, trešnje, peršin, cikla, agrumi, krumpir...

Od svih vitamina topivih u ulju ističe se vitamin E kojeg nazivaju i vitaminom mladosti. Vrlo rijedak je manjak vitamina E u odraslih osoba a najbolje ga je unositi prirodnim putem. Prirodni izvor E vitamina su bademi, soja, riba, pšenične klice, masline i maslinovo ulje, kukuruz, kelj... Pšenične klice svakako treba dodati u salate.

Istraživači s Berkeleya su posebno istakli utjecaj zdravlja spermatozoida I razine folne kiseline u organizmu muškaraca koji su se podvrgli testiranju. Kako je folna kiselina (Acidum folicum ili B9) član skupine B vitamina važno je zadovoljiti potrebe za svim B vitaminima. Folna kiselina je bitna za sintezu DNA. Prirodni izvori folne kiseline su orasi, zeleno povrće, a ima ih u iznutricama (jetrica).

Prijedlog jela koje trebate imati u svom jelovniku za zdravije spermatozoide:

Doručak 

Sok od svježeg voća i palačinke s orasima
Musli sa suhim voćem i sojino mlijeko
Čaj od šipka i sendvič s purećom šunkom

Međuobrok

Šipak
Palačinka s džemom od borovnice
Voćna salata s lješnjakom

Ručak

Juha od leće i puretina na žaru
Juha od šparoga i kuhana riba s maslinovim uljem
Juha od luka i rižoto s govedinom

Večera

Jetrica na kiselo i žganci
Tuna sa žara uz blitvu i kuhani krumpir
Tjestenina s plodovima mora

Prije spavanja: 2 dcl mlakog čaja od koprive s 1 ml bezalkoholni kapi kreše (ekstrakt standardizirani).

Zanimljivost: Cassanova je prema predanju svakodnevno jeo kamenice, i to 6 do 8 kamenica svaki dan.

Napomena: Upute i prijedlozi su informativnog karaktera i ne mogu biti zamjene za redovite prepisane terapije. Navedeni prijedlog namijenjen je osobama bez zdravstvenih poteškoća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.