Ako radite deset sklekova svaki dan, ovo su neke od promjena koje ćete primijetiti

Foto: Pexels

SKLEKOVI su jedna od najpopularnijih i najučestalijih vježbi u fitness rutini mnogih vježbača. Izvođenje ove vježbe ne zahtijeva nikakvu posebnu opremu i lako se mogu prilagoditi fizičkim potrebama i kondiciji u kojoj se netko nalazi. Smatraju se jednom od boljih vježbi za jačanje nekoliko mišićnih skupina, uključujući prsa, tricepse, ramena, trbušne mišiće i gornji dio leđa.

Kako bi izvođenje sklekova imalo smisla, potrebno je znati kako ih pravilno raditi. Kod ove vježbe, određeni pojedinci trebaju paziti mogu li je izvesti, tvrdi osobni trener Michael Ungar.

"Osobe s problemima s ramenima moraju biti posebno oprezne pri radu sklekova jer to može pogoršati tegobe sa zglobovima, tetivama i ligamentima. Kada su u pitanju starije osobe, ne radite sklekove osim ako niste sigurni da se možete sami podići", tvrdi trener.

Samo deset sklekova je dovoljno da osjetite promjenu u tijelu

"Kako biste pravilno napravili jedan sklek, potrebno je napraviti nekoliko jednostavnih koraka", tvrdi Ungar.

Za prvi korak potrebno je smjestiti se u poziciju daske (planka). Dakle, spuštate se na sve četiri, a ruke postavljate malo šire od ramena. Potom slijedi drugi korak u kojem tijelo spuštate prema podu dok vam se laktovi nalaze pod kutom od 45 stupnjeva. U posljednjem koraku gurate se od poda natrag u početni položaj, a vježbu napravite određeni broj ponavljanja.

Ako započinjete svoju fitness avanturu i ne želite odmah pretjerati s vježbama, trener Stephen Marcotte tvrdi da su sklekovi odlična vježba. "Početi s deset sklekova dnevno je poput uranjanja prstiju u svijet fitnessa, bez da se cijeli morate namočiti. To je praktičan i ostvariv cilj koji može donijeti stvarne koristi, poput poboljšane snage gornjeg dijela tijela i tonusa mišića nakon nekoliko tjedana ili mjeseci", izjavio je za Parade.

S njime se složio i Ungar koji ističe da oni koji počnu raditi deset sklekova dnevno s vremenom mogu očekivati "povećanje snage gornjeg dijela tijela. Svakodnevni zadaci poput nošenja rublja uz i niz stepenice, vrtlarenja ili košenja trave mogu postati lakši. Također, primijetit ćete vizualnu razliku, sve više definicije u rukama i ramenima". 

Međutim, ako želite smršavjeti vježbanjem, Ungar kaže da vam ova količina sklekova neće pomoći da vidite primjetnu razliku. Iako možete i dalje raditi sklekove, preporučuje da uz njih radite i druge tjelesne aktivnosti i vježbe koje će vam s vremenom pomoći da smršavite i oblikujete tijelo. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.