Ako ovo pojedete za večeru, sagorijevat ćete kalorije cijelu noć

Foto: Pixabay

POSLJEDNJI obrok u danu može odigrati veliku ulogu u mršavljenju i sagorijevanju kalorija dok spavate. Iako je održavanje kalorijskog deficita važno za mršavljenje, odabir prave večere također može dovesti do velikih prednosti za metabolizam i gubitak težine. Da bismo razumjeli kako prehrana može pomoći tijelu da nastavi sagorijevati kalorije nakon jela, moramo razumjeti termički učinak hrane.

"Ovaj pojam odnosi se na energiju koju naša tijela troše da bi obradila i metabolizirala hranu koju jedemo. Neke hranjive tvari trebaju više energije od drugih da bi se probavile, apsorbirale i metabolizirale", objašnjava dr. Chris Mohr.

Dr. Mark D. Haub dodaje: "Mišići uključeni u žvakanje, jedenje i probavu dovode do povećanja i redistribucije protoka krvi kako bi se iz hrane izvukle hranjive tvari."

Ne zahtijeva sva hrana istu količinu energije za probavu. Proteini imaju veći termički učinak od masti i ugljikohidrata, što znači da više ubrzavaju metabolizam.

"U osnovi, dio kalorija u hrani koju jedete troši se u procesu probave, apsorpcije i samog metabolizma", napominje dr. Mohr.

Za večeru je dobro birati namirnice bogate proteinima

Svaka vrsta makronutrijenata zahtijeva različite količine energije za probavu. Proteini uzrokuju veći termički učinak hrane (20-30% energetskog sadržaja unesenih proteina), u usporedbi s ugljikohidratima (5-10%) i mastima (0-3%).

Dakle, za večeru je dobro birati hranu bogatu proteinima, osobito nemasnu, poput piletine na žaru, u kombinaciji s vlaknastim povrćem poput brokule.

"Ova hrana ne samo da je prepuna hranjivih tvari, već ima i visok toplinski učinak, što može potaknuti vaš metabolizam nakon jela", kaže dr. Mohr.

Istraživanja podupiru ideju da hrana bogata proteinima ima veći toplinski učinak. Studija objavljena u Journal of the American College of Nutrition otkrila je da je termički učinak proteina veći nego kod masti i ugljikohidrata.

"Ovo povećanje brzine metabolizma može pridonijeti većem broju sagorjelih kalorija čak i u mirovanju", tvrdi dr. Mohr.

Porcija piletine na žaru od 85 grama sadrži gotovo 26 grama proteina i manje od 3 grama masti. Piletina se smatra visokoproteinskom hranom, što znači da 28 grama sadrži najmanje 7 grama proteina, prema National Library of Medicine.

Brokula je jedno od povrća s najviše vlakana. Studija iz 2024., objavljena u časopisu Frontiers in Nutrition, otkrila je da je kod odraslih koji su jeli brokulu jednom do dva puta tjedno, smanjena smrtnost, rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.