Što su proteini i koliko nam ih zapravo treba?

Foto: Shutterstock
 
OSNOVA građe ljudi i životinja su proteini. Njihovom razgradnjom također se dobija energija (1g proteina = 4kcal). Naše tijelo konstantno razgrađuje proteine. Proteini su izgrađeni od aminokiselina. Aminokiseline koje su nam potrebne se ne mogu uskladištiti u tijelu. Proteine (aminokiseline) svakodnevno moramo unositi prehranom kako bi se osiguralo ravnotežno stanje.
 
Odrasla osoba treba 0,8g proteina po kilogramu tjelesne mase svakodnevno. Tu količinu osigurava raznolika prehrana. Potrebe za proteinima su povećane kada je osoba npr. pod fiziološkim stresom ili u bolesti. Proteine je potrebno svakodnevno unositi zato jer su jedini izvor esencijalnih aminokiselina (koje tijelo ne može samo sintetizirati) te jer su izvor "građevnog" materijala za sintezu neesencijalnih aminokiselina. 
 
Prevelik i nedovoljan unos proteina nije dobar i može izazvati probleme sa zdravljem. 
 
Manjak proteina te često i nedovoljan unos energije (jer prehrana koja je adekvatne energetske vrijednosti najčešće osigurava i potrebe za proteinima) rezultiraju proteinsko-energetskom malnutricijom (PEM). PEM se javlja u dva oblika: marazam i kvašiorkor. 
 
Previsok unos povezuje se s povećanim rizikom za pojavu kardiovaskularnih bolesti, nekih karcinoma i osteoporoze. Prevelik unos proteina opterećuje bubrege. U odnosu na razgradnju (metabolizam) ugljikohidrata i masti da bi se razgradili proteini potrebno je 7 puta više vode.
 
Namirnice bogate proteinima su meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi. 
Većina biljaka je slab izvor proteina, a izuzetak su mahunarke. Dobar izvor proteina (pogotovo je bitno za vegetarijance) su: seitan (75g u 100g), leća (26g u 100g), maslac od kikirikija (25g u 100g), crni grah (21g u 100g), bademi (21g u 100g), suncokretove sjemenke (21g u 100g), tempeh (19g u 100g), kvinoja (14g u 100g), tofu (8g u 100g), kelj (4,3g u 100g), sojino mlijeko (3,3g u 100g), špinat (2,9g u 100g), brokula (2,8g u 100g), avokado (2g u 100g).
 
Raznolikom prehranom osigurat ćemo dovoljno preteina. Kao i uvijek, naglasak je na tome da je potrebno pravilno rasporediti obroke tokom dana, paziti na količinu i omjere. 
 
Za pomoć oko organizacije i individualizacije obroka obratite se u NaturHouse Unska.
 

Ida Rožman
dipl.ing nutricionizma
centar za nutricionizam i dijetetiku
NaturHouse Unska

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.