34-godišnjakinja koja nije jela povrće 30 godina konačno se odlučila na promjene

ŽENA koja nije jela povrće 30 godina zbog straha od nove hrane prisiljena je promijeniti prehrambene navike nakon što je upozorena na svoje buduće zdravlje.

34-godišnja Emma 30 godina nije jela povrće zbog straha od nove hrane. Nakon toliko godina odlučila je promijeniti prehrambene navike, potaknuta savjetom liječnika.

Poteškoće za fizičko i mentalno zdravlje i društveni i obiteljski život

Emma bi čak na Božić jela kruh s češnjakom i čips umjesto tradicionalnog pečenja sa svim dodacima. U pokušaju da se izbori sa strahom od zdrave hrane, pojavila se u epizodi Extreme Food Phobics, koja je emitirana u britanskom showu W, gdje je rekla da se osjeća jadno po pitanju svoje fobije.

Jedući takvu neuravnoteženu prehranu, toliko je umorna da ide ravno kući s posla na spavanje i ne može uživati ​​u aktivnom društvenom životu.

"Došla sam u kliniku kako bih riješila problem koji imam od svoje četvrte godine", rekla je Emma.

"Željela bih se jednog dana probuditi i pucnuti prstima i početi jesti što god poželim. Nisam mogla isprobati novu hranu, samo pomisao na isprobavanje me užasava, čini me napetom. Cilj mi je normalan božićni obrok sa svojom obitelji."

Ema tvrdi da sve što želi je prevladati ovu fobiju ne samo zbog svog zdravlja i razuma nego i zbog svoje obitelji i prijatelja. Od malih se nogu plašila isprobavanja nove hrane, objašnjavajući da jede svoju "sigurnu hranu" koja uključuje čips, kruh i sendviče s mekim sirom.

Počeci loše prehrane sežu do najranijeg djetinjstva

"Kad sam imala četiri godine, mama je imala poteškoća s mojom prehranom", pojašnjava Emma.

"Konstantno me vodila liječnicima. Ono što je stalno slušala bilo je da je to samo faza iz koje ću se izvući, a to se nije dogodilo. Dakle, imam 34 godine i imam poremećaj prehrane u kojem fizički ne mogu probati novu hranu."

Emma, ​​koja je bila prisiljena jesti poseban obrok na dan vjenčanja najbolje prijateljice, znala je da bi njezina prehrana mogla ugroziti njezino zdravlje, priznajući da bi joj se promijenio život ako bi mogla probati različita jela.

"Ne mogu nastaviti s ovom prehranom", dodala je Emma. "Ako to učinim, nema jamstva da ću čak imati i budućnost, jer ova prehrana utječe na moje tijelo i dugoročno gledano, tko zna što bi se moglo dogoditi?"

Njezina najbolja prijateljica ističe: "Zaista se bojim za njezino zdravlje. Ima glavobolje, stalno se umara i ja i njezini ostali prijatelji i obitelj želimo je u svom životu."

"Moram se promijeniti i trebam pomoć da se promijenim", priznala je Emma.

Rehabilitacija u 3 faze uz pomoć stručnjaka

Prvi korak u Emminoj rehabilitaciji je terapija odbojnosti s Anthonyjem Taitom, vodećim stručnjakom za fobiju od hrane, koji ju je odveo u sobu punu povrća, s tanjurom narezane rajčice ispod pladnja za posluživanje.

"To me počinje pomalo uznemiravati", kaže o rajčicama.

"Kad vidim povrće isječeno na komade i spremno za jelo, tada počinje ludnica, jednostavno postanem napeta i uspaničena."

Sljedeća na terapijskom tečaju bila je hipnoza kliničkog psihologa Felixa Economakisa, koja bi joj trebala pomoći stvoriti nove živčane putove kako bi se uhvatili u koštac sa strahom od hrane. Iznenađujuće, Emma je usred seanse mogla isprobati kriške jabuke, priznajući: "Bila sam prilično skeptična, a koliko god ludo zvučalo, to što sam upravo pojela dio jabuke je veliko postignuće."

Emmin posljednji izazov bio je domjenak s najboljom prijateljicom na kojem je bila oduševljena nakon što je kušala pizzu s cherry rajčicama.

"Ne mogu vjerovati što se danas dogodilo, nekima to vjerojatno i nije velika stvar, ali je za mene ogromna stvar, tako sam sretna", nasmiješeno će Emma.

Četiri tjedna kasnije, Emma je dosta napredovala. Uvela je nekoliko namirnica, ali put je još dugačak.

"Trebam samo nastaviti ovako i ne odustati", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.