Ususret filmu o Marilyn: Pet manje poznatih činjenica o životu neprežaljene glumice

Foto: Profimedia

ŠEZDESET godina nakon smrti, Marilyn Monroe ponovno je u središtu pozornosti kao tema popularnog Netflixovog biografskog filma Blonde, koji će doživjeti premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu u četvrtak.

Temeljen na bestseleru, polufikcionaliziranoj knjizi Joyce Carol Oates, film predstavlja mračno prepričavanje života kultne glumice i stavlja u fokus traumu i inteligenciju, a ne glamurozni i seksualizirani imidž Monroe.

 

Monroe glumi kubanska glumica Ana de Armas, dok je režiser Australac Andrew Dominik, koji je snimio još dva mračno poetična biografska filma - Helikopter i Ubojstvo Jesseja Jamesa od kukavice Roberta Forda.

Ovo je pet manje poznatih činjenica o Marilyn koje su posljednjih godina postale daleko važnije za njezinu priču:

Teško djetinjstvo

U njezinom odraslom životu bilo je puno glamura, ali njeno djetinjstvo, kada su je zvali Norma Jeane, bilo je sasvim drugačije.

Neko vrijeme je odrastala s majkom, ali kada je Gladys Monroe smještena u psihijatrijsku bolnicu, njezina je mala kći živjela u sirotištu i kod udomitelja.

Počela je mucati, s čim joj je pomogao terapeut.

Nikada nije upoznala svog pravog oca i nekoliko je godina vjerovala majčinim riječima da je umro.

Njegov pravi identitet potvrđen je tek 2022. u dokumentarcu francuske televizije, koji je nakon DNA testova otkrio da je njezin biološki otac Charles Stanley Gifford, kolega njezine majke u filmskoj produkcijskoj tvrtki.

Načitana i puna ambicija

U godinama nakon njene smrti pojavila se složenija slika o toj glumici i pjevačici, koja je objektivizirana kao prototip "plavuše, seks bombe".

Marilyn nije bila samo strastvena čitateljica već se okušala i u poeziji te je žudjela za izazovnim glumačkim ulogama, uključujući kompleksnu žensku protagonisticu u dramatizaciji romana Braća Karamazovi Dostojevskog.

Police njezine knjižnice bile su ispunjene klasicima pisaca poput Jamesa Joycea, Samuela Becketta, Marcela Prousta i Gustavea Flauberta.

Kao najjasniji znak njezinih ozbiljnih glumačkih ambicija, pridružila se prestižnoj školi Actor's Studio u New Yorku u trenutku kada je karijerno napredovala u Hollywoodu.

Od svih učenika koji su prošli kroz njegova vrata, direktor Lee Strasberg rekao je da je dvoje bilo upečatljivije od drugih - Marlon Brando i Marilyn Monroe.

Marylin Monroe i Ella Fitzgerald

Među njenim uzorima bio je Abraham Lincoln.

Ostavila je svoj trag u pokretu za građanska prava, pomažući u populariziranju jazz pjevačice Elle Fitzgerald u vrijeme kada je rasizam bio raširen u Sjedinjenim Američkim Državama.

Marilyn je iskoristila svoju zvjezdanu moć da joj osigura nastup u poznatom losanđeleškom noćnom klubu Mocambo, prisjećala se Fitzgerald.

Marylin je rekla vlasniku da će ona sjediti u prvim redovima svaku večer ako će Fitzgerald nastupati.

Takav je bio dogovor i rođena je jazz zvijezda.

Buntovnica s razlogom

Desetljećima prije pokreta MeToo Marilyn je dovodila u pitanje funkcioniranje sustava kojim dominiraju muškarci.

Još 1953. objavila je članak u časopisu Motion Pictures Magazine prozivajući "vukove koje je poznavala", koji vrebaju i iskorištavaju mlade žene.

"Djevojke svih društvenih slojeva moraju dobro paziti da ne budu još samo jedan skalp za nekog muškarca", napisala je u članku.

Godinu dana kasnije s fotografom Miltonom Greeneom osniva vlastitu producentsku tvrtku Marilyn Monroe Productions.

Misteriozna smrt

Njena šokantna smrt u dobi od 36 godina i dalje je misterij o kojem se naširoko nagađa.

"Vjerojatno samoubojstvo" bio je zaključak mrtvozornika, ali mnogi su raspravljali je li čin bio slučajan ili namjeran.

Neki nagađaju da je možda čak i ubijena nakon glasina o romantičnoj vezi s američkim predsjednikom Johnom F. Kennedyjem i njegovim bratom Bobbyjem.

Pronađena je u krevetu kod kuće 5. kolovoza 1962. s telefonom u ruci.

Nije pronađena nijedna poruka.

Njezin treći suprug, dramaturg Arthur Miller, nije prisustvovao njezinom sprovodu, ali njezin drugi suprug i cjeloživotni prijatelj, bejzbolska zvijezda Joe DiMaggio, jest.

Par se navodno planirao ponovno vjenčati 8. kolovoza, na dan kada je ona pokopana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.