JESEN je stigla, a mnogi bi je nazvali čak i zimom. A još nije ni počela. Sve u svemu, kiše nas ispiru, a mi bježimo u zatvorene prostore jer vani biti nema baš smisla.
Rujan je bio idealan za umotavanje u dekice, omiljen hobi knjigoljubaca. S time se najbolje slaže hrpa knjiga pri ruci. U nastavku donosimo naslove koji su se najviše kupovali u knjižarama proteklog mjeseca. Listu smo, kao i obično, sastavili koristeći jedine stvarne podatke koje smo mogli dobiti, one knjižarskog lanca Hoću knjigu. Pa pogledajmo ima li iznenađenja u čitalačkim navikama.
1. Zelena svjetla – Matthew McConaughey
2. Atomske navike – James Clear
3. Glukozna revolucija – Jessie Inchauspé
4. Bogati otac, siromašni otac – Robert T. Kiyosaki
5. 12 pravila za život – Jordan B. Peterson
6. Priča završava s nama – Colleen Hoover
7. Ljubavna hipoteza – Ali Hazelwood
8. Mala slastičarnica u Parizu – Julie Capllin
9. Znanost kuhanja – Stuart Farrimond
10. Veliki Panda i Sićušni Zmaj – James Norbury
Dakle. Što možemo zaključiti? Glumčeva autobiografija je top topova, kako bi se narod izrazio. Zatim nekoliko nezaobilaznih knjiga samopomoći jer… situacija se ne smiruje, naprotiv. Osim toga, imamo čak tri ljubavna romana te dvije knjige o hrani i prehrani. Nije previše šaroliko, ali noviteta ipak ima.
Zelena svjetla – Matthew McConaughey
Ljepotan kojeg čak ni Hollywood nije uspio slomiti obožavan je diljem Hrvatske. Njegova duhovna snaga pomiče planine, a novac mu se slijeva u džep brzinom zvjezdane svjetlosti. Čovjek koji je startao kao lutak što trči po plažama bez majice, okrenuo se za milijun stupnjeva te postao karakternim glumcem kojeg traže najbolji režiseri. Kako je to uspio? Najbolje će vam on sam objasniti u knjizi.
Glukozna revolucija – Jessie Inchauspé
Tko bi rekao da će, nakon desetljeća priče o kalorijama, proteinima, ugljikohidratima, mastima, vlaknima, omega kiselinama i ne znamo više čemu, znanstvenici ustanoviti da je najvažnija regulacija razine glukoze u krvi.
Dakako, sve gore navedeno utječe na razinu šećera, no kada tu činjenicu postavimo kao temelj svakodnevne prehrane, tada se događa nešto neobično. Možemo jesti sve, baš sve, ali uz pomoć nekoliko trikova. Ipak, ti „trikovi“ su toliko ključni da postaju velika, velika stvar. Autorica knjiga ima milijunsku sljedbu na društvenim mrežama, a njezino online izlaganje kompliciranih saznanja je poticajno.
Znanost kuhanja – Stuart Farrimond
Ključna knjiga o kuhanju koja nije kuharica. Pazite na koja pitanja odgovara: Zašto je kuhana hrana tako ukusna? Trebamo li meso soliti unaprijed ili netom prije pripreme? Kako prepoznati svježu ribu? Kako konzervirati ribu u kući? Kako uspješno skuhati rahlu rižu? Zašto kokice pucaju? Je li češnjak bolje zgnječiti ili nasjeckati?
Kako skuhati povrće da se sačuvaju hranjivi sastojci? Kako svaki put skuhati sočnu i ukusnu ribu? Koju vrstu vrhnja koristiti za kuhanje? Možemo li spasiti presoljeno jelo? Kako ublažiti okus preljutog jela? U čemu je tajna karamelizacije? Rekli smo vam da je ključna.