Kritičari tvrde da je ovo najbolji film u posljednjih 25 godina

Screenshot: Youtube

PORTAL Rotten Tomatoes je povodom svoje 25. obljetnice od čak 10.000 kritičara zatražio da izdvoje pet najboljih filmova u posljednjih 25 godina. Portal je zatim na temelju rezultata došao do popisa 25 najboljih filmova, među kojima su se našli Parasite, Mad Max: Fury Road, Paddington 2 i brojni drugi hitovi. U nastavku donosimo popis filmova koji su zauzeli prvih 10 mjesta na ljestvici. Slažete li se s odabirom kritičara? 

10. The Social Network (David Fincher)

Snimljen po istinitoj priči, film prati osnivača Facebooka Marka Zuckerberga od njegovih dana na Harvardu do suđenja i kontroverzi koje su pratile uspon njegove društvene mreže. Film istražuje motivaciju, izdaju i cijenu postizanja globalne dominacije u digitalnom dobu.

9. The Matrix (sestre Wachowski)

Haker Neo otkriva da svijet u kojem živi zapravo nije stvarnost, nego simulacija koju su strojevi stvorili kako bi kontrolirali ljudsku populaciju. Uz pomoć pobunjenika, uključujući Morpheusa i Trinity, Neo se bori protiv umjetne inteligencije kako bi oslobodio čovječanstvo.

8.Pan's Labyrinth (Guillermo del Toro)

Za vrijeme građanskog rata u Španjolskoj mlada djevojčica Ofelija otkriva misteriozan labirint i susreće mitološkog Pana koji joj zadaje zadatke kako bi otkrio je li ona davno izgubljena princeza fantastičnog kraljevstva. Dok se suočava s fantastičnim stvorenjima i opasnostima, Ofelija se istovremeno bori s brutalnošću stvarnog svijeta oko nje.

7.Spirited Away (Hayao Miyazaki)

Mlada djevojčica Chihiro i njezini roditelji tijekom putovanja zalutaju u napušteni zabavni park. Kada joj se roditelji zbog jedne čarolije pretvore u svinje, Chihiro se mora uputiti u čudesan svijet duhova kako bi ih spasila.

6. In the Mood for Love (Wong Kar-Wai)

U šezdesetim godinama prošlog stoljeća, u Hong Kongu, dvoje susjeda, gospodin Chow i gđa Chan, otkrivaju da ih njihovi bračni partneri varaju. Kako sve više vremena provode zajedno, razvijaju blisku vezu obilježenu snažnom čežnjom i suzdržanošću. Kroz prekrasno snimljene scene i emotivnu glazbu, film isprepliće teme ljubavi, tuge i propuštenih prilika, predstavljajući osjećaj tihe patnje i neizgovorenih strasti.

5. Portrait of a Lady on Fire (Céline Sciamma)

U 18. stoljeću, umjetnica Marianne je zadužena za slikanje portreta mlade žene po imenu Héloïse, koji će biti poslan njezinom budućem suprugu. Dok Marianne tajno promatra Héloïse kako bi je mogla naslikati, dvije žene postupno razvijaju duboku i strastvenu vezu.

4. The Dark Knight (Christopher Nolan)

Bruce Wayne, poznatiji kao superheroj Batman, suočava se s anarhističkim kriminalcem po imenu Joker. Jokerov kaos i destrukcija testiraju Batmana, njegove saveznike i cijeli Gotham, prisiljavajući Viteza tame da preispita svoje metode i moralne granice.

3. Mulholland Dr. (David Lynch)

Ovaj neo-noir psihološki triler prati Betty, mladu nadu iz provincije koja dolazi u Los Angeles kako bi postala glumica, ali ubrzo se upušta u misterioznu zavjeru sa ženom koju je srela u svom stanu. Kako se stvarnost i iluzija isprepliću, Lynchov film postaje nadrealistična meditacija o ambicijama, ljubavi i iluzijama Hollywooda, gdje ništa nije onakvo kakvo se čini na prvi pogled.

2.Parasite (Bong Joon-ho)

Obitelj Kim, koja živi na rubu siromaštva, postupno se uvlači u živote bogate obitelji Park, postajući njihovi kućanski pomoćnici. No kad njihova prevara bude otkrivena, događaji će se preokrenuti u neočekivanom i mračnom slijedu.

1. Mad Max: Fury Road (George Miller)

Prvo mjesto zauzima Millerov nastavak franšize Mad Max, u kojem glavne uloge igraju Charlize Theron i Tom Hardy. U surovom postapokaliptičnom svijetu, gdje resursi poput vode i goriva vladaju sudbinama, Max Rockatansky (Hardy), muškarac progonjen svojom prošlošću, biva upleten u buntovnu misiju koju vodi neustrašiva Furiosa.

Dok bježe od tiranina Immortan Joea i njegove brutalne vojske, dvojac zajedno s grupom Immortanovih zarobljenica kreće na put prepun adrenalinskih potjera i borbi, kako bi pronašli legendarno Zeleno mjesto i nadu u bolju budućnost.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.