Dostojan nasljednik ili nepotreban spin-off? House of the Dragon podijelio kritičare

Screenshot: Youtube

NOVA HBO-ova serija House of the Dragon ima zahtjevnu zadaću naslijediti originalnu seriju na kojoj se temelji - iznimno popularnu i Emmyjem nagrađenu Igra prijestolja. A sudeći po prvim kritikama, nije u potpunosti jasno uspijeva li u tome.

Prve recenzije serije, objavljene nekoliko dana prije zakazane televizijske premijere, otkrivaju kako je mišljenje kritičara poprilično podijeljeno, Dok jedni hvale opseg, moderniziranu dinamiku i vješte glumačke izvedbe, drugi kritiziraju napore serije u izgradnji svijeta.

The New York Times je imao mješovit stav o seriji, pišući da su "znakovi originalne serije prisutni dok je duh slab". 

"U konačnici se ne pretvara u zanimljivu dramu. Puno se sjedi za stolom i priča o nevoljama kraljevstva, što bi bilo u redu da je umjereno. Ali likovi su ravni, utisnuti na Martinovoj tipiziranoj proizvodnoj liniji srednjovjekovne fantazije. A kada se serija upusti u polje bitke ili romanse, filmsko snimanje također djeluje napamet, ali bez preklapanja brzih specijalnih efekata koje nudi Igra prijestolja", smatra kritičar Mike Hale.

 

Los Angeles Times nazvao je seriju "dostojnim nasljednikom" popularnog originala, dodajući da ima sposobnost pokazati "dubinu razumijevanja svojih ženskih likova za koju su Igri prijestolja trebale godine da ih pronađe". 

"S dolaskom prve epizode, The Heirs of the Dragon, nada da bi nova serija mogla povratiti nešto od snage i veličine svoje prethodnice ne čini se više tako nemogućom", smatra njegova kritičarka Lorraine Ali.

Gledatelji imaju velika očekivanja

The Guardian je seriju ocijenio s četiri zvjezdice, a njegova kritičarka Lucy Mangan smatra da je serija "gromoglasan uspjeh" i da "izgleda spremna postati igra političkog sedmodimenzionalnog šaha kao što je bila njena prethodnica, osmišljena da nagradi zagrižene obožavatelje fantazije u punoj mjeri a da pritom ne otuđi mase koje će je odvesti na vrh gledanosti".

Kritičarka Wrapa Thelma Adams seriju je ocijenila iznimno negativno, navodeći da je House of the Dragon više "blijeda imitacija nego uvjerljivo proširenje".

"Iako se čini da ima mnogo mesa na ovim starim zmajevim kostima, zaplet nikada ne pobjeđuje. Rhaenyra nije Daenerys. Duhovitost koja je uvijek bila tu da omekša čak i najteže trenutke? Nestala. Seks? Nema ga. Uglavnom, to su neugodni ljudi koji rade neugodne stvari jedni drugima s manje napetosti, manje na kocki i bez zmajskih avantura", kazala je u svom osvrtu.

Premijera serije zakazana je za 21. kolovoza, a radnja se odvija u doba kad Targaryenovi vladaju Westerosom. Ponajviše će se vrtjeti oko predaka Daenerys Targaryen, princeze Rhaenyre Targaryen i princa Daemona Targaryena, koje će utjeloviti Emma D'Arcy i Matt Smith. Nemilosrdnog lorda Corlysa Velaryona, kojeg još nazivaju The Sea Snake, odigrat će Steve Toussaint, dok će like Alicent Hightower glumiti britanska glumica Olivia Cooke.

Kada je trailer za seriju izašao ranije ovog mjeseca, obožavatelji su bili oduševljeni, a mnogi su rekli da bi House of the Dragon mogao iskupiti HBO za razočaranje nastalo zbog posljednje sezone Igre prijestolja. No ako je vjerovati osvrtima kritičara, gledatelji možda imaju previsoka očekivanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.