Akcijski film iz 80-ih osvojio je gledatelje: "Više ne snimaju takve stvari"

Screenshot: YouTube/20th Century

AKCIJSKA komedija Velika gužva u Kineskoj četvrti (Big Trouble in Little China) iz 1986. godine pronašla je nove obožavatelje među ljubiteljima filma na Redditu.

Film su napisali Gary Goldman i David Z. Weinstein, a režirao ga je John Carpenter kojeg najbolje znamo po kultnom hororu Stvor (The Thing). Glavne uloge igraju Kurt Russell, Kim Cattrall, Dennis Dun, James Hong i Suzee Pai.

Radnja prati vozača kamiona iz San Francisca, Jacka Burtona (Russell), koji sa svojim prijateljem Wangom odlazi po njegovu zelenooku zaručnicu Miao Yin. No, Miao Yin su u zračnoj luci oteli članovi kineske trijade Tong, kojom vlada čarobnjak David Lo Pan.

Lo Pan nosi kletvu koju je na njega, stoljećima prije, bacio kineski car Qin Shi Huang. Kletvu može razbiti jedino brak sa zelenookom ženom koju mora žrtvovati nakon vjenčanja. Kako bi spasili Miao Yin, Jack, Wang i njihovi prijatelji moraju stati na kraj Lo Panu i njegovim moćnim suradnicima: Gromu, Kiši i Munji.

Film je bio promašaj, ali je kasnije postao kultni klasik

Velika gužva u Kineskoj četvrti nije se proslavila na kino blagajnama. Film je u kinima diljem svijeta zaradio samo 11 milijuna dolara, što nije bilo ni približno dovoljno da pokrije troškove produkcije koji su iznosili oko 20 milijuna dolara.

No, film je oduševio kritičare, koji su ga na Rotten Tomatoesu ocijenili sa 74 posto. Isto tako, s godinama je postao kultni klasik, a sada je pronašao i nove obožavatelje na društvenim mrežama.

"Prijatelj mi je uporno preporučivao ovaj film pa sam ga napokon pogledao. Stvarno ne gube vrijeme i odmah se bacaju u akciju. Nijedna scena nije potraćena. James Hong je, naravno, fantastičan", napisao je jedan korisnik Reddita.

"Znam da je Stvor (The Thing) općenito bolji film, ali Velika gužva će uvijek biti moj najdraži Carpenterov film, a u devet od deset slučajeva, to mi je najdraži film svih vremena", dodao je drugi korisnik.

"Ovo je kao Goonies, ali za odrasle. Odličan film, više ne snimaju takve stvari", dodao je treći.

"Ovo je jedan od onih filmova koji postaju zabavniji što ih više gledaš", dodao je četvrti.

Akcijska komedija Velika gužva u Kineskoj četvrti u Hrvatskoj je dostupna na streaming servisu Disney+.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.