Zombi auti u Europi: Netko je kupio novu Fiat Multiplu, Hondu Prelude, BMW Z3...

Foto: Fiat, Alfa Romeo, Honda

NEKI modeli prestali su se proizvoditi još krajem prošlog milenija, ali su svejedno osvanuli na listi prodaje novih automobila. 

O tzv. zombi automobilima, koji se na ljestvici prodaje novih automobila povremeno pojavljuju, redovito pišemo o slučajevima s američkog tržišta, gdje se najčešće i dan-danas u prodajnim podacima pojavljuje Dodge Viper, koji se već godinama ne proizvodi. 

Sada imamo sličnu pojavu i na europskom tržištu. Možda najekstremniji slučajevi tiču se talijanske autoindustrije, odnosno modela talijanskih marki. Vjerovali ili ne, netko je ove godine kupio novu Fiat Multiplu, model koji se ne proizvodi punih 14 godina.

Na popisu se nalaze i tri Alfe, i to modeli 147, 159 i GT, odnosno proizvodi povučeni iz asortimana prije više od desetljeća. Spomenimo još stariji Fiat, model Barchetta, koji nije proizveden puna dva desetljeća. 

Jedan od zanimljivijih modela na popisu je Honda Prelude. Zadnji primjerak proizveden je 2001. godine i doista je nejasno kako se sad našao u evidenciji prodaje. Ipak, kao najekstremnije primjere spomenut ćemo Rolls Royce Corniche i Jaguar XJS, modele koji su se prestali proizvoditi još 1995. godine. 

Recimo i kako se radi o podacima koje prikuplja Dataforce, a obuhvaćaju zemlje EU  i EFTA-e. Cjelokupan popis možete vidjeti na ovom linku. Vjerujte, ima još zanimljivih modela koje više ne viđamo ni na našim cestama. 

O ovim rezultatima očitovao se i Dataforce, čiji je analitičar Benjamin Kibles za Motor1 izjavio: 

"Izvješće pokazuje samo prve registracije automobila. Slažem se da je zbunjujuće vidjeti tako stare automobile na popisu. Čini se da postoje zalihe tih automobila koji prije nisu bili registrirani za cestovnu upotrebu. U Dataforceu ne želimo mijenjati nijednu informaciju koju smo dobili od nadležnih tijela za registraciju, osim ako možemo biti 100% sigurni da se radi o pogrešci."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.